Isaac Hayes, legenda muzicii soul, a decedat

Isaac Hayes, legenda americană a muzicii soul, recompensat cu un premiu Oscar, a decedat duminică, la vârsta de 65 de ani, în locuinţa sa din Memphis, Tennessee, potrivit autorităţilor locale.

29 afișări
Imaginea articolului Isaac Hayes, legenda muzicii soul, a decedat

Isaac Hayes, legenda muzicii soul, a decedat

Potrivit autorităţilor locale, artistul a fost găsit, duminică, în stare de inconştienţă de către familia sa, eforturile de reanimare fiind inutile.

Isaac Hayes, care a suferit un infarct în 2006, se afla sub supraveghere medicală din cauza mai multor maladii, potrivit unor surse din anturajul său, care au refuzat să ofere mai multe informaţii.

Unul dintre cei mai importanţi cântăreţi ai muzicii soul, Hayes a fost supranumit "Black Moses" (Moise cel negru), graţie aptitudinii sale de a subjuga mulţimile şi a prestanţei sale, datorită vocii de excepţie şi a stilului abordat.

Cântăreţ talentat şi compozitor, Isaac Hayes a primit, în 1972, premiul Oscar pentru cea mai bună coloană sonoră, a filmului "Shaft".

Isaac Hayes a compus în două zile coloana sonoră a filmului "Shaft", o partitură soul simfonică şi barocă, devenită imnul ghetourilor.

Artistul revenise, de curând, la Stax, celebra casă de discuri din Memphis, fiind unul dintre cei mai de succes cântăreţi din perioada anilor '60 şi '70, alături de Otis Redding, Eddie Floyd şi Staples Singers.

În perioada sa de glorie, artistul îşi făcea apariţia pe scenă îmbrăcat în piele, cu pieptul dezgolit, înfăşurat în lanţuri, aşa cum purtau gladiatorii.

În 1991, în timpul unei călătorii în Africa alături de cântăreţul Barry White, Hayes a rămas fascinat de rădăcinile africane, el începând să se dedice unor acţiuni umanitare şi fiind de părere că educaţia este cheia libertăţii.

În 1993, Isaac Hayes a înfiinţat o fundaţie ce îi poartă numele şi care se ocupă cu acţiuni umanitare, în special în Ghana.

În această ţară artistul a deschis, în 2000, un centru educativ, consacrat literaturii, informaticii şi cursurilor de prevenţie sanitară.

Isaac Hayes a fost căsătorit de patru ori şi, potrivit presei americane, are 12 copii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici