Locul din România unde poate fi admirată laleaua pestriţă, o floare pe cale de dispariţie

  • Laleaua pestriţă creşte doar în câteva locuri din ţara noastră.
  • Turiştii vin în pădurea de la Dăneşti să facă poze cu lalelele.
  • Laleaua pestriţă este una dintre cele peste 200 de plante protejate prin lege.
6560 afișări
Imaginea articolului Locul din România unde poate fi admirată laleaua pestriţă, o floare pe cale de dispariţie
Laleaua pestriţă, denumită şi „Floarea de Şah”, reprezintă o atracţie pentru oamenii din localităţile în care aceasta creşte şi nu numai. Un material publicat de AlephNews arată că floarea „e la mare căutare”, zeci de oameni venind din diferite părţi ale ţării pentru a o admira.

Romică Prodea este de 40 de ani pădurar în Dăneşti. În fiecare primăvară, cea mai importantă misiune a sa este să păzească laleaua pestriţă. Floarea este considerată monument al naturii şi nimeni nu are voie să se atingă de ea.

Romică Prodea, pădurar: “Pe o suprafaţă de 162 de hectare este această floare care este declarată monument al naturii.(…) 24 din 24 ne facem cu rotaţia ca să putem să putem să păzim în bună regulă şi să nu fie rupte.”

Nicoleta Tucă, inginer horticol: “La noi în ţară, creşte în zonele cu o umiditate excesivă, în zone sălbatice, unde nu poate fi atinsă de piciorul omului.(…) Este o plantă care creşte prin bulbi,bulbii fiind otrăvitori, conţinând un alcaloid puternic.”

Adrian este pasionat de fotografie. În fiecare primăvară aşteaptă cu nerăbdare să înflorească lalelele pentru a le surprinde în imagini.

Chiar dacă nu are voie să rupă florile, Marioara străbate şi ea, de vreo 4 ani, cam 60 de kilometri, doar pentru a admira peisajul multicolor din pădure.

Adrian Urbanek, turist: “E timp de fotografie şi pe timp de ploaie, de…Mai ales acum contrastele astea îs foarte frumoase în oglinda apei.”

Marioara Babu, turist: “Mi-aş dori să am, sigur. Să le vezi în fiecare zi. Dar ştiu că nu rezistă şi le-aş face mai mult rău. Cred c-ar suferi la mine în vază. Aici e locul lor. Aici ele sunt pline de viaţă, vesele.”

În România această floare creşte doar în câteva zone din Gorj, Maramureş, Bistriţa Năsăud, Vaslui şi Timiş. 

Laleaua pestriţă este ocrotită de lege, astfel, cei care le rup sau distrug, riscă amenzi între 3.000 lei şi 7.500 lei.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici