"Mama peştilor" era vivipară şi are 380 de milioane de ani

Cea mai veche femelă de peşte de pe Pământ, care are aproximativ 380 de milioane de ani, a fost descoperită purtându-şi puiul încă legat de cordonul ombilical, pe coasta nord-vestică a Australiei, potrivit unui studiu care va fi publicat, joi, de revista Nature.

19 afișări
Imaginea articolului "Mama peştilor" era vivipară şi are 380 de milioane de ani

"Mama peştilor" era vivipară şi are 380 de milioane de ani (Imagine: www.hurriyet.com)

Fosila, numită Materpiscis attenboroughi, nu este numai primul embrion fosilă descoperit cu cordonul ombilical, dar şi cea mai veche femelă care a dat naştere unui pui.

Acest tip de naştere, în care peştele dă viaţă unui pui deja format (vivipară) şi nu depune ouă, seamănă cu practicille de reproducere actuale ale unor specii de rechini şi calcani, indică studiul.

Descoperirea este extraordinară în materie de fosile şi modifică informaţiile despre evoluţia vertebratelor, a indicat John Long, oficial al Departamentului de Ştiinţe de la Museum Victoria, coautor al studiului.

John Long şi colegii săi, Kate Trinajstic, Gavin Young şi Tim Senden au fost şocaţi să descopere un asemenea proces de reproducere la un peşte atât de vechi.

"Acest lucru ne demonstrează că reproducerea vivipară s-a produs în acelaşi moment ca şi depunerea ouălelor şi că mecanismele au evoluat împreună mai degrabă decât succesiv", a spus Kate Trinajstic.

Descoperirea embrionului şi a cordonului ombilical la "mama peşte" oferă primul exemplu de fertilizare internă, adică de penetrare sexuală, indică studiul.

Fosila de 25 de centimetri aparţine grupului vertebratelor numite placoderme, care populau mările devonianului şi care erau cei mai mari prădători ai epocii, în urmă cu 350 - 420 de milioane de ani.

Adesea supranumiţi "dinozaurii mărilor", aceştia au dominat oceanele şi lacurile timp de 70 de milioane de ani.

Fosila, un nou gen (Materpiscis) şi, totodată, o nouă specie (attenboroughi) este un specimen conservat remarcabil, conţinând un embrion unic conectat cu un cordon ombilical calcifiat.

Fosila este cu 200 de milioane de ani mai veche decât prima urmă de reproducţie vivipară cunoscută până în prezent.

Fosila a fost numită după naturalistul Sir David Attenborough, primul care a descoperit situl Gogo, de pe coasta nord-vestică a Australiei, unde a fost găsită fosila.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici