Masterclass susţinut de Leontina Văduva, în cel mai nou film al lui Călin Netzer, "Poziţia copilului"

Soprana Leontina Văduva susţine un masterclass în cel mai nou lungmetraj al regizorului Călin Peter Netzer, "Poziţia copilului", care este în producţie, scena fiind filmată luni, în Sala Studio a Teatrului Odeon din Capitală.

328 afișări
Imaginea articolului Masterclass susţinut de Leontina Văduva, în cel mai nou film al lui Călin Netzer, "Poziţia copilului"

Leontina Văduva (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În mijlocul forfotei din public, cu figuranţi şi invitaţi îmbrăcaţi la costum, care stau cuminţi pe scaune, pe scena mică, Leontina Văduva stă jovială, cu un şal galben înconjurându-i braţele, sprijinită de pian, şi îi dă indicaţii tânărului tenor Ionuţ Hotea.

"Invitaţii şi figuranţii să nu se uite la cameră", spune asistenta de regie, înainte de prima clachetă. "Sper că vom fi suficient de interesanţi să vă uitaţi la noi", glumeşte soprana.

Cornelia (Luminiţa Gheorghiu), unul dintre personajele principale ale filmului, asistă la un masterclass al celebrei soprane, în timp ce, fără ştirea sa, în viaţa ei se petrec lucruri importante. Îmbrăcată într-un taior roşu, Luminiţa Gheorghiu îl ascultă atentă pe Ionuţ Hotea cântând aria "Lucevan le stelle" din "Tosca". La a doua dublă, băiatul care ţine microfonul suspendat trebuie să se retragă înspre public, deoarece sunetul este prea puternic. "Când o să plecaţi acasă, o să cântaţi numai asta", râde Leontina Văduva. La aria "Elixirul dragostei", în mâinile tenorului apare o sticlă de vin, ce, în prealabil, a fost degustat de artist.

Teatrul Odeon din Bucureşti a continuat, cu filmarea de luni, proiectul "Filmul pe scenă", început în decembrie 2010, la Sala Studio a instituţiei de spectacole, sub coordonarea regizoarei Andreea Vălean. Primul eveniment din serie l-a avut ca invitat pe scenaristul şi regizorul Răzvan Rădulescu ("Networking Friday", 2007, "Ciao Bambina", 2008, "Felicia, înainte de toate", 2009), alături de opt actori selecţionaţi în urma unui casting.

"Filmul pe scenă 2" a beneficiat de prezenţa regizorului Florin Şerban ("Angel şi Emigrant", 2009, "Eu când vreau să fluier, fluier", 2010) şi a câtorva cursanţi de la Şcoala de Actorie pe care acesta o conduce.

Dacă primele întâlniri s-au bazat pe analiza procesului de filmare, dând astfel posibilitatea regizorilor de film să repete şi să-şi prezinte munca în faţa unui public dornic să cunoască laboratorul de creaţie, "Filmul pe scenă 3", care a avut loc luni, a oferit celor interesaţi şansa de a fi martori la o filmare reală, realizată de o întreagă echipă de producţie.

Potrivit producătoarei Ada Solomon, mai trebuie filmate două treimi din lungmetrajul "Poziţia copilului". "Mai sunt 20 de zile de filmare şi înseamnă o seamă întreagă de experienţe care mai de care mai spectaculoase, pentru că sunt foarte multe locuri de filmare", spune producătoarea. "Cred că e cel mai complicat din punct de vedere productiv", a adăugat aceasta.

Producătoarea descrie filmul ca fiind "o experienţă altfel". "El are o poveste, care, dacă vreţi, se înscrie în povestea clasică de dramă, dar modalitatea în care va fi realizat este cu totul şi cu totul experimentalo-inovatoare şi sper din tot sufletul că va stârni atenţia în mod deosebit", spune Ada Solomon, care menţionează că proiectul lui Netzer este o încercare de a face "altfel de cinema românesc".

Nataşa Raab nu spune foarte multe lucruri despre rolul său, deoarece crede că filmul este, în această fază, ca un copil, este încă mic. "Nu pot să dau aşa toate scutecele de pe el, că poate răceşte", spune actriţa. Despre Olga, rolul ei din film, Nataşa Raab spune că este "un personaj care o provoacă să arăte o altă faţetă". Pentru actriţă, personajul ei este"un om plin de viaţă", diferită de mama cea blândă pe care a interpretat-o în "Din dragoste cu cele mai bune intenţii".

Filmul "Poziţia copilului" vorbeşte într-o manieră personală, cu dramatism, cu emoţie, dar şi cu umor, despre relaţia dintre o mamă dominatoare şi fiul său adult.

"Poziţia copilului" este un film despre traumele sufocării copiilor prin dragoste şi despre amprentele pe care le lasă părinţii asupra personalităţii acestora. În acelaşi timp, filmul este o radiografie a "high-class-ului" românesc contemporan şi vorbeşte despre trafic de influenţă şi corupţie la nivel mic, în instituţiile de bază ale societăţii (poliţie şi justiţie), şi extensiile acestora asupra întregului sistem socio-economic din România de azi.

Rolurile principale sunt interpretate de Luminiţa Gheorghiu (câştigătoare a premiului pentru cea mai bună actriţă la Festivalul Internaţional de Film Transilvania şi la Festivalul de Film de la Namur, pentru rolul din "Moartea domnului Lăzărescu", în regia lui Cristi Puiu) şi Bogdan Dumitrache (câştigător al premiului pentru cel mai bun actor la Festivalul de Film de la Locarno, pentru rolul din "Din dragoste cu cele mai bune intenţii", de Adrian Sitaru). Din distribuţia filmului mai fac parte cunoscuţii actori Nataşa Raab, Ilinca Goia, Florin Zamfirescu, Cerasela Iosifescu, Mimi Brănescu şi Vlad Ivanov.

Scenariul filmului este scris de Răzvan Rădulescu şi Călin Peter Netzer, directorul de imagine este Andrei Butică, iar sunetul este semnat de Cristian Tarnovetschi.

Călin Peter Netzer a absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale", secţia Regie Film. Până la obţinerea diplomei, Netzer realizase deja o serie de scurtmetraje selecţionate în numeroase festivaluri de film. Lungmetrajul cu care a debutat în 2003, "Maria", a fost selecţionat în peste 40 de festivaluri de film din toată lumea şi premiat de Academia de Film Europeană, de festivalurile de la Locarno, Paris, Cottbus. Călin Peter Netzer a realizat lungmetrajul multi-premiat "Medalia de Onoare", care a participat la numeroase festivaluri de film din întreaga lume, obţinând trofee la Festivalul de Film de la Torino (premiul "Scuola Holden" pentru scenariu, premiul publicului, menţiune specială pentru Victor Rebengiuc), Festivalul de Film de la Salonic (marele premiu al juriului "Silver Alexander", cel mai bun scenariu, cel mai bun actor, premiul FIPRESCI pentru cel mai bun film), Festivalul Internaţional de Film de la Miami (menţiunea specială a juriului şi premiul Cineuropa), Festivalul Internaţional de Film Transilvania (cea mai bună regie şi cel mai bun actor în rol principal).

"Poziţia copilului" este o producţie Parada Film, în coproducţie Hai Hui Entertainment, realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici