Misiunea ”nepilotată” a ruşilor. Capsula Soyuz având la bord robotul umanoid Fiodor nu a reuşit să se conecteze la Staţia Spaţială

Capsula Soyuz având la bord robotul umanoid rusesc Fiodor nu a reuşit să se conecteze la Staţia Spaţială Internaţională (ISS) sâmbătă, la ora programată, au informat agenţiile de presă din Rusia, citate de bfmtv.com.

4124 afișări
Imaginea articolului Misiunea ”nepilotată” a ruşilor. Capsula Soyuz având la bord robotul umanoid Fiodor nu a reuşit să se conecteze la Staţia Spaţială

Capsula Soyuz având la bord robotul umanoid Fiodor nu a reuşit să se conecteze la Staţia Spaţială

Prevăzută pentru 8.30, ora României, în regim automat, conectarea nu a avut loc. Capsula spaţială a reînceput manevrele în vederea conectării la ISS, au precizat agenţiile de presă din Rusia.

 

 

 

Transmisiunea în direct pe site-ul Agenţiei spaţiale ruse (Roskosmos) a fost întreruptă în momentul în care Soyuz se afla la o distanţă de doar câteva sute de metri de ISS.

Potrivit agenţiei Interfax, pentru a fi în siguranţă, capsula a fost mutată la o distanţă de aproximativ 300 de metri de ISS.

Roskosmos nu a comentat imediat incidentul, iar jurnaliştii invitaţi în centrul de control al misiunii din Moscova au fost rugaţi să părăsească clădirea, potrivit RIA Novosti.

Potrivit NASA, citată de dw.com, specialiştii ruşi le-au spus astronauţilor aflaţi pe ISS că problema tehnică este la avanpostul spaţial, nu la modulul Soyuz, mai precis la sistemul de conectare automată KURS.

"Soyuz se află pe o traiectorie sigură, deasupra şi în spatele ISS şi va fi în imediata vecinătate a acesteia, din nou, în 24 - 48 de ore", a transmis NASA pe blogul oficial al agenţiei."Controlorii de zbor ruşi au indicat că următoarea tentativă de conectare ar putea avea loc luni dimineaţă", potrivit aceleiaşi surse.

Skybot F850, numit şi Fiodor, a fost trimis pe ISS cu ajutorul unei rachete Soyouz, care a fost lansată joi, la ora 03.38 GMT, de pe cosmodromul rus Baikonur din Kazahstan. Potrivit programului iniţial, robotul trebuia să rămână pe ISS până pe 7 septembrie.

Robotul umanoid argintiu are o înălţime de 1,80 metri şi o greutate de 160 de kilograme. Fiodor are conturi pe reţelele de socializare online Instagram şi Twitter, unde sunt oferite detalii despre viaţa sa cotidiană, de exemplu, momentul în care a învăţat să deschidă o sticlă de apă.

Pe ISS, robotul ar urma să efectueze diferite sarcini, supravegheat de cosmonautul rus Aleksandr Skvortsov, care a sosit pe avanpostul spaţial luna trecută, potrivit agenţiei de presă RIA Novosti.

Capacităţile sale în condiţii de microgravitaţie ar urma să fie testate pe parcursul acestei misiuni. Printre principalele sale sarcini se numără imitarea mişcărilor umane, astfel încât să poată să asiste astronauţii de pe ISS.

Fiodor nu este primul robot trimis în spaţiu. În 2011, NASA a trimis în spaţiu robotul umanoid Robonaut 2, dezvoltat cu compania General Motors, care a avut aceleaşi sarcini, de a lucra într-un mediu periculos. În 2018, acesta a fost trimis pe Terra din cauza unor probleme tehnice.

În 2013, Japonia a trimis în spaţiu micul robot Kirobo, dezvoltat cu compania Toyota. Kirobo putea să şi comunice, dar doar în limba japoneză.

În ceea ce priveşte Agenţia spaţială rusă (Roskosmos), oficialii spun că astfel de roboţi ar putea efectua sarcini periculoase, precum ieşirile în afara ISS.

Taguri:
fiodor,
soyuz,
iss

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici