Misterul identităţii Mona Lisei, rezolvat

Experţii germani cred că au rezolvat misterul vechi de sute de ani al identităţii "Mona Lisei", femeia care apare în celebrul portret al lui Leonardo da Vinci, aceasta fiind într-adevăr Lisa Gherardini, soţia negustorului florentin Francesco del Giocondo.

3 afișări
Imaginea articolului Misterul identităţii Mona Lisei, rezolvat

Misterul identităţii Mona Lisei, rezolvat

Majoritatea experţilor cred că modelul care a pozat pentru pictura care datează din secolul al 16-lea a fost Lisa Gherardini, soţia bogatului negustor din Florenţa Francesco del Giocondo.

Dar mulţi istorici de artă s-au întrebat dacă nu cumva femeia cu zâmbet misterior din acest tablou nu este iubita sau mama lui Da Vinci sau poate chiar artistul însuşi.

Cercetătorii de la Universitatea din Heidelberg spun că au descoperit o carte, pe care au fost făcute nişte adnotări care datează din octombrie 1503, ce confirmă faptul că modelul tabloului este Lisa del Giocondo.

"Toate dubiile asupra identităţii Mona Lisei au fost eliminate de descoperirea profesorului Armin Schlechter", un expert în manuscrise, a indicat biblioteca universităţii într-un comunicat.

Până la această carte experţii nu au dispus de prea multe documente din acele timpuri, care să facă referire la acest tablou. "Din acest motiv au apărut speculaţiile şi au existat diverse ipoteze în legătură cu identitatea modelului tabloului", a indicat biblioteca în acelaşi comunicat.

Adnotările au fost făcute de un oficial al Florenţei, Agostino Vespucci, o cunoştinţă a artistului, pe o colecţie de scrisori ale oratorului Cicero.

În acele comentarii, Vespucci îl compară pe Leonardo cu artistul Greciei antice Apelles şi spune că Da Vinci lucrează la trei tablouri în acelaşi timp, unul dintre acestea fiind portretul Lisei del Giocondo.

Istoricii de artă, care deja au stabilit că pictura datează din acel an, spun că descoperirea cercetătorilor de la Universitatea din Heidelberg este uimitoare, fiind vorba de cel mai vechi comentariu care o asociază pe soţia negustorului cu acest portret.

"Nu există nici un motiv să ne îndoim de acest lucru", a declarat istoricul de artă Frank Zoellner, de la Universitatea din Leipzig.

Primul comentariu descoperit de experţi care face o asociere între Lisa del Giocondo şi acest tablou datează din 1550, fiind făcut de oficialul italian Giorgio Vasari, dar se pare că această sursă nu a fost considerată una foarte serioasă.

Tabloul, care este expus la muzeul Luvru din Paris, este cunoscut sub titlul de "La Gioconda" ("femeie fericită", în italiană), care sugerează, de asemenea, numele de familie al soţului femeii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici