Noaptea ideilor, sub genericul "Faţă în faţă cu prezentul", în Bucureşti, Iaşi, Cluj şi Timişoara

România participă pentru a patra oară la evenimentul Noaptea ideilor, iar, anul acesta, pe 31 ianuarie, vor avea loc, sub genericul "Faţă în faţă cu prezentul", zece evenimente, în patru oraşe, Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca şi Timişoara, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX de Institutul Francez.

131 afișări
Imaginea articolului Noaptea ideilor, sub genericul "Faţă în faţă cu prezentul", în Bucureşti, Iaşi, Cluj şi Timişoara

Noaptea ideilor, sub genericul "Faţă în faţă cu prezentul", în Bucureşti, Iaşi, Cluj şi Timişoara

În Bucureşti, publicul va sta "faţă în faţă" cu prezentul, abordând problema din perspectiva informării, a dezinformării, a mass-media şi a "informaţiilor false". Astfel, în după-amiaza zilei de 31 ianuarie, va avea loc, în parteneriat cu Universitatea din Bucureşti, o masă rotundă care va aduna profesori universitari, eseişti şi jurnalişti pe tema "Viitorul mass-mediei în Europa".

La Institutul Francez din Bucureşti, mai multe asociaţii vor anima ateliere de sensibilizare şi de detectare a " informaţiilor false". Un joc (Escape Game) va fi de asemenea organizat la mediatecă, cu scopul a alerta, într-un mod ludic, tânăra generaţie privind ideile preconcepute din domeniul ştiinţei. În sala de cinema Elvire Popesco, un grup de experţi (istoric, arhivist, regizor, fotograf, profesor universitar) vor discuta despre utilizarea şi deturnarea arhivelor prin manipularea informaţiilor.

La librăria Kyralina din Bucureşti va avea loc un karaoke literar, la biroul Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei, o dezbatere cu elevii cu privire la Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, şi în cele din urmă la Ambasada Libanului, o întâlnire despre "Implicarea tinerilor în societate".

De asemenea, la Cluj-Napoca va fi organizată o dezbatere privind viitorul inteligenţei digitale, la Iaşi, una despre amintire şi uitare de la 1989 încoace, iar la Timişoara, dezbaterea se va concentra pe viitorul Europei, şi va fi organizată pentru prima dată Mica noapte a ideilor, cu ateliere pentru copiii între 4 şi 7 ani.

Noaptea ideilor (Nuit des Idees) este o manifestare organizată anual, din 2016, sub sloganul "libera circulaţie a ideilor" de Institutul Francez. În fiecare an, în ultima zi de joi a lunii ianuarie, Institut français invită instituţiile culturale şi ştiinţifice din Franţa şi de pe toate continentele să sărbătorească împreună libera circulaţie a ideilor prin diverse manifestări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici