Număr record de filme înscrise pentru nominalizările la premiile Gopo 2012

Un număr record de filme - 98 de titluri - produse sau coproduse de companii româneşti şi lansate pe marile ecrane sau în circuitul festivalier anul trecut, au fost înscrise în cursa pentru nominalizările la premiile Gopo din 2012, care vor fi anunţate pe 21 februarie, potrivit organizatorilor.

137 afișări
Imaginea articolului Număr record de filme înscrise pentru nominalizările la premiile Gopo 2012

Număr record de filme înscrise pentru nominalizările la premiile Gopo 2012 (Imagine: Daniel Mihailescu/Arhiva Mediafax Foto)

Pentru nominalizările celei de-a şasea ediţii a premiilor Gopo au fost înscrise 98 de titluri - 21 de lungmetraje, 20 de documentare şi 60 de scurtmetraje (unele titluri intrând atât în categoria lungmetrajelor, cât şi a documentarelor) -, produse sau coproduse de companii româneşti şi lansate pe marile ecrane sau în circuitul festivalier în cursul anului 2011.

Alte 36 de producţii proiectate pe marile ecrane din România anul trecut concurează la nominalizările categoriei "cel mai bun film european".

Nominalizările vor fi anunţate pe 21 februarie.

Titluri care s-au bucurat de apreciere pe plan internaţional, fiind recompensate cu distincţii importante, dar şi producţii cu succes de casă se regăsesc pe lista lungmetrajelor eligibile pentru nominalizări anul acesta, mai lungă ca niciodată.

Printre acestea se numără: "Loverboy", semnat de Cătălin Mitulescu, cu nominalizata la Gopo 2011 Ada Condeescu şi câştigătorul trofeului pentru Tânără Speranţă George Piştereanu; "Din dragoste, cu cele mai bune intenţii", în regia lui Adrian Sitaru, recompensat cu premiul Gopo 2011 pentru cel mai bun scurtmetraj ("Colivia"); comedia romantică semnată de Alexandru Maftei "Bună! Ce faci?"; "Principii de viaţă", cel de-al doilea lungmetraj al regizorului Constantin Popescu, recompensat cu premiul pentru cea mai bună regie la TIFF 2011; "Periferic", de Bogdan George Apetri, deţinător al marelui premiu al Festivalului Internaţional de Film de la Vilnius, precum şi al premiului Zilelor Filmului Românesc pentru debut la TIFF 2011; lungmetrajul de animaţie "Crulic - Drumul spre dincolo", în regia Ancăi Damian, care a avut premiera mondială în competiţia oficială a Festivalului de Film de la Locarno.

Pe lângă filmul Ancăi Damian şi producţiile regizate de Radu Gabrea "Căutându-l pe Schwartz", respectiv "Şi s-au dus ca vântul...", distribuite în circuitul cinematografic naţional, prin urmare eligibile şi la celelalte categorii ale premiilor, de pe lista celor 21 de documentare propuse pentru nominalizarea la trofeul câştigat anul trecut de "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu" (regia Andrei Ujică) nu lipsesc producţiile marca HBO Europa Centrală "Doina Groparilor" (regia Pavel Cuzuioc, producător Zenobia Film) şi "Vorbitor" (regia Radu Muntean, Alexandru Baciu, producător Multimedia Est), nici titluri multipremiate, precum "Şcoala noastră" (regia Miruna Coca-Cozma, Mona Nicoară, producător Sat Mic Film), "Aproape de cer" (regia Titus Faschina, producător Europolis Film), "Valea Corlatului" (regia Stephane Lucon, producător Domino Film, Ora de vară, Seppia) şi "24 găleţi, 7 şoareci, 18 ani" (regia Marius Iacob, producător Manekino Film).

Lista peliculelor care vor concura pentru nominalizarea la premiul pentru scurtmetraj cuprinde titluri de ficţiune - live action, documentare, dar şi producţii de animaţie, prezentate în premieră în circuitul festivalier naţional sau internaţional pe parcusul anului trecut. Printre 59 de producţii înscrise se regăsesc premiatele "Apele Tac" (r. Anca Miruna Lăzărescu), "Draft 7" (r. Luiza Pârvu), "Film pentru prieteni" (r. Radu Jude), "Bora Bora" (r. Bogdan Mirică), "Superman, Spiderman sau Batman" (r. Tudor Giurgiu), "The Scream" (r. Sebastian Cosor), dar şi unele dintre filmele care au avut premiera la începutul anului trecut şi aşteaptă ca 2012 să le aducă consacrarea în festivaluri din ţară şi de peste hotare.

Criticii de film din juriul galei premiilor Gopo vor alege lungmetrajele nominalizate la categoria "cel mai bun film european", dintr-o listă care cuprinde titluri precum "Discursul Regelui/ The King's Speech" (r. Tom Hooper), "Melancholia" (r. Lars von Trier), "Pielea în care trăiesc/ La piel que habito" (r. Pedro Almodovar), "Pina" (r. Wim Wenders) şi "Biutiful" (r. Alejandro Gonzalez Inarritu).

Juriul care va decide nominalizările este alcătuit din 11 membri, critici de film, reprezentanţi ai presei de specialitate şi profesionişti din industria cinematografică: regizorul Florin Şerban (câştigătorul premiilor Gopo 2011 pentru cea mai bună regie, cel mai bun film de debut şi cel mai bun film - "Eu când vreau să fluier, fluier"), actriţa Ozana Oancea (nominalizată la premiul pentru cea mai bună actriţă la Gopo 2011), scenograful Cristian Niculescu (câştigător al premiilor Gopo 2010 şi 2011 pentru cea mai bună scenografie), monteurul Dan Nanoveanu (răsplătit cu Gopo pentru montaj în 2009), distribuitorul Radu Nicolau (directorul companiei New Films Romania), scriitoarea Ana Maria Sandu şi criticii de film Andrei Gorzo, Ileana Bîrsan, Dana Duma, Andrei Rus şi Codruţa Creţulescu.

După anunţul nominalizărilor la cea de-a şasea ediţie a premiilor Gopo, peste 400 de profesionişti activi din toate domeniile industriei de film româneşti vor fi invitaţi să voteze câştigătorii trofeelor din acest an, fie în plic sigilat, prin poştă, fie online, prin intermediul unui mecanism de vot asigurat de prestigioasa firmă de audit şi consultanţă PricewaterhouseCoopers, cu care organizatorii galei au demarat, în 2011, un parteneriat.

Gala premiilor Gopo este organizată de Asociaţia Pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR), cu sprijinul Babel Communications şi al Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici