O astronaută din Italia ar putea deveni prima persoană din Europa care ajunge pe Lună

Astronauta italiană Samantha Cristoforetti s-a înscris în cursa pentru a deveni primul european care va ajunge pe Lună.

279 afișări
Imaginea articolului O astronaută din Italia ar putea deveni prima persoană din Europa care ajunge pe Lună

În cadrul programului Artemis, Statele Unite îşi propun să trimită astronauţi pe Lună în cursul acestui deceniu, iar Agenţia Spaţială Europeană(ESA) este în discuţii pentru a-şi asigura un loc în una dintre călătoriile pe suprafaţa lunară.

"Dacă lucrurile se aliniază în aşa fel încât să am ocazia să aterizez pe Lună, desigur, mi-ar plăcea să fac asta", a declarat Cristoforetti în timp ce vorbea miercuri la Conferinţa spaţială europeană de la Bruxelles, potrivit POLITICO.

ESA furnizează module utilitare pentru Artemis în schimbul unor locuri în misiunile spaţiale cu echipaj uman. În prezent, ESA şi-a asigurat trei locuri în cadrul acordului, dar nu a primit încă un angajament pentru unul pe o misiune pe Lună.

Cristoforetti, care s-a întors anul trecut dintr-o misiune la comanda Staţiei Spaţiale Internaţionale(ISS), va avea o concurenţă dură pentru orice loc viitor.

În decembrie, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a deschis cursa pentru aterizarea unui european pe suprafaţa lunară atunci când l-a susţinut pe astronautul francez Thomas Pesquet în timpul unei vizite la sediul NASA, alături de vicepreşedintele american Kamala Harris.

Vorbind la Conferinţa spaţială europeană, directorul general al ESA, Josef Aschbacher, a declarat că şansele de a vedea "cizme europene pe Lună" sunt "destul de bune" şi că discuţiile continuă cu omologii săi de la NASA.

"Ori de câte ori vom avea un slot, alocarea se va face apoi cu doi-trei ani înainte", a adăugat Aschbacher.

Cristoforetti este singura femeie din actuala cohortă de astronauţi europeni, deşi nu este încă clar dacă Roma va oferi un sprijin politic similar în spatele oricărui plan de a o trimite pe Lună.

Anul trecut, Giorgia Meloni, în prezent prim-ministru al Italiei, a felicitat-o pe Cristoforetti pentru că şi-a asumat rolul de comandant al ISS, lăudându-i "determinarea şi pasiunea".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici