O carte pe zi: "Yeruldelgger", de Ian Manook

"Acest thriller-fluviu, cu un titlu de nepronunţat, străluceşte atât prin exotismul său incredibil, cât şi prin intensitatea şi dramatismul unei intrigi care te face să nu laşi cartea din mână". Philippe Blanchet - Le Figaro

171 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: "Yeruldelgger", de Ian Manook

O carte pe zi: "Yeruldelgger", de Ian Manook

Un sfat, de la început pentru orice cititor: îndepărtaţi orice reticenţă! Cum ar fi, de pildă, să nu citiţi un roman poliţist a cărui acţiune se petrece în Mongolia, pentru că, chipurile, în această ţară nu s-ar petrece mare lucru şi oricum nimic care să aducă a acţiune poliţistă. Nimic mai fals! Cartea de faţă a fost scrisă de un francez care a umblat mult prin lume, surprinde prin acurateţe, ritm şi stil splendid şi mai ales prin descrierea atmosferei şi vieţii dintr-o ţară despre care marea majoritate dintre noi n-avem habar.

Povestea se desfăşoară în capitala Ulan Bator, dar şi în stepele mongole, în zilele noastre, prin urmare la aproape trei decenii de la căderea comunismului, plecarea armatelor ruseşti şi sosirea altor cotropitori, de astă dată economici, chinezii. Intriga intensă şi violentă e dublată de o descriere uimitoare a societăţii mongole la început de secol 21, amestec de sărăcie postcomunistă, bande de tâlhari, poliţie coruptă, bogăţie nemăsurată a oligarhilor care au acaparat totul şi nostalgie după obiceiurile care au caracterizat civilizaţia mongolă.

Comisarul Yeruldelgger, un bărbat la vreo cincizeci de ani, anchetează două crime petrecute la interval de cinci ani, aparent fără legătură între ele: accidentarea şi îngroparea de vie a unei fetiţe de cinci ani şi asasinarea a trei industriaşi chinezi într-un depozit, dimpreună cu două prostituate - toate crimele fiind muşamalizate de autorităţi. Încăpăţânatul Yeruldelgger descoperă legături între cele două evenimente şi nu se lasă până nu află adevărul, în ciuda piedicilor puse de colegi corupţi şi rude ajunse miliardari împărăţind peste bogăţiile minerale ale Mongoliei. O atmosferă teribil de asemănătoare cu cea din majoritatea ţărilor postcomuniste. Yeruldelgger e un erou dintr-o bucată, crescut în tradiţia poporului, educat după regulile aspre într-o mânăstire shaolin, un profesionist de care se tem toţi când se dezlănţuie.

Ian Manook profită de intriga violentă şi ofertantă pentru a se opri şi asupra raporturilor Mongoliei cu Occidentul şi China.

"Yeruldelgger" este romanul de debut al lui Ian Manook (pe numele adevărat Patrick Manoukian), fiul unor emigranţi armeni, născut în 1949. Romanul a fost distins cu Prix SNCF du Polar, Prix Quais du Polar, Premiul revistei Elle, Premiul pentru roman poliţist Livre de Poche.

"Acest thriller-fluviu, cu un titlu de nepronunţat, străluceşte atât prin exotismul său incredibil, cât şi prin intensitatea şi dramatismul unei intrigi care te face să nu laşi cartea din mână. Impresionant". Philippe Blanchet - Le Figaro

Nu rataţi cu niciun chip această carte!

Ian Manook - "Yeruldelgger". Crime Scene Press. Traducere din limba franceză de Ramona Hărşan. 526 pag.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici