Oamenii de ştiinţă ar fi rezolvat misterul din spatele piramidelor din Egipt

  • Oamenii de ştiinţă cred că e posibil să fie rezolvat misterul piramidelor construite în Egipt în urmă cu mai bine de 4.000 de ani.
  • Au descoperit rămăşiţele unui mal vechi al râului Nil, ascuns acum sub deşertul egiptean, de-a lungul căruia se presupune că s-au construit celebrele piramide.
Urmărește
2642 afișări
Imaginea articolului Oamenii de ştiinţă ar fi rezolvat misterul din spatele piramidelor din Egipt

Oamenii de ştiinţă ar fi rezolvat misterul din spatele piramidelor din Egipt

O echipă de cercetători de la Universitatea din Carolina de Nord Wilmington a descoperit că este posibil ca piramidele să fi fost construite de-a lungul unui mal antic, demult pierdut, a râului Nil - care este acum ascuns sub deşert şi terenuri agricole.

Timp de mulţi ani, arheologii au crezut că vechii egipteni trebuie să fi folosit o cale navigabilă pentru a transporta materiale precum blocurile de piatră necesare pentru a construi piramidele.

Dar până acum, „nimeni nu era sigur de locaţia, forma, dimensiunea sau apropierea acestei mega-căi navigabile de situl actual al piramidelor", potrivit unuia dintre autorii studiului, profesorul Eman Ghoneim.

Grupul de cercetători a folosit imagini radar prin satelit, hărţi istorice, studii geofizice şi carotaj de sedimente (o tehnică folosită de arheologi pentru a recupera eşantioane) pentru a cartografia braţul râului - despre care se crede că a fost îngropat de o secetă majoră şi de furtuni de nisip cu mii de ani în urmă.

Echipa a reuşit să „pătrundă la suprafaţa nisipului şi să producă imagini ale elementelor ascunse" cu ajutorul tehnologiei radar, se arată în studiul publicat în revista Nature.

Printre aceste caracteristici se numără „râuri îngropate şi structuri antice" care curg la poalele locului unde se află „marea majoritate a piramidelor din Egiptul Antic", a declarat profesorul Ghoneim.

Unul dintre coautorii studiului, Dr. Suzanne Onstine, a declarat la BBC că „localizarea malului şi faptul că avem date care arată că a existat o cale navigabilă care putea fi folosită pentru transportul blocurilor mai grele, al echipamentelor, al oamenilor, al tuturor lucrurilor, ne ajută cu adevărat să explicăm construcţia piramidelor".

Echipa a descoperit că braţul râului - numit braţul Ahramat, „ahramat" însemnând piramide în arabă - avea o lungime de aproximativ 64 km şi o lăţime cuprinsă între 200 şi 700 m.

Şi se învecina cu 31 de piramide, care au fost construite între 4.700 şi 3.700 de ani în urmă.

Dr. Onstine a explicat că vechii egipteni puteau „să folosească energia râului pentru a transporta blocuri grele, mai degrabă decât forţa de muncă umană", adăugând: „este mult mai puţin efort".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici