(P) “Alba Sub Lumini de Oscar” – festivalul de fotografie de la Alba Iulia şi-a desemnat câştigătorii. Galerie cu cele mai spectaculoase fotografii

Prima ediţie a Festivalului “Alba sub Lumini de Oscar” s-a încheiat. Aproape 100 de fotografi din întreaga ţară au concurat pentru recunoaştere şi premii în valoare totală de 8500 euro.

521 afișări
Imaginea articolului (P) “Alba Sub Lumini de Oscar” – festivalul de fotografie de la Alba Iulia şi-a desemnat câştigătorii. Galerie cu cele mai spectaculoase fotografii

(P) “Alba Sub Lumini de Oscar” – festivalul de fotografie de la Alba Iulia şi-a desemnat câştigătorii. Galerie cu cele mai spectaculoase fotografii

Între 28 iulie-1 august, aproximativ 100 de fotografi şi profesori de fotografie din întreaga ţară s-au  întâlnit in judetul Aba în căutarea fotografiei impecabile cu momente, peisaje, acţiune şi arhitectură.

“Maratonul de blitzuri” a durat 5 zile în care participanţii au luat parte la workshop-uri susţinute de lectori cu experienţă în domeniul fotografiei. Fiecarei zi i-au fost destinate teme diferite: fotografie de produs cu Cătălin Săvulescu, fotografie panoramică şi de peisaj cu Marek Czarnecki din Polonia- multiplu câştigător al „British Professional Photography Award” (echivalentul Oscarului pentru fotografie), fotografia  “street & urban” cu Vlad Eftenie- câştigătorul de anul acesta al Sony World Photography , fotografie de acţiune cu Cosmin Someşan, editare de fotografie cu Luca Achim şi modalităţi de iluminare cu lumina continuă cu Cătălin Rudolf.

Programul a cuprins şi deplasare de două zile pe Valea Fumoasei din Munţii Şureanu, unde cei înscrişi au avut ocazia să experimenteze fotografia peisaj. Cele mai frumoase fotografii de la sfârşitul fiecărei zile au fost selectate pentru proiecţii în aer liber ce au avut loc în fiecare seară pe esplanada din spatele Porţii a III-a a Cetăţii din Alba Iulia.

Fotografii înscrişi la festivalul concurs „Alba sub Lumini de Oscar” (ASLO) au avut ocazia să înveţe de la artişti cu experienţă şi să interacţioneze cu  Alba Iulia- un oraş încărcat de istorie, cu oamenii din zonă prin prisma fotografiei şi a emoţiei transmise de aceasta.

Festivalul de Fotografie “Alba sub Lumini de Oscar” a fost realizat la iniţiativa Asociaţiei „Produs in Alba” şi prin contributia semnificativă a Primariei Municipiului Alba Iulia şi a Consiliului Judetean Alba.

Claudiu Makkai, reprezentantul asociaţiei “Produs în Alba” motivează această iniţiativă ca fiind un proiect de promovare turistică benefic pentru oraş si judet:

”Alba este în acest moment, pentru mulţi români, o destinaţie puţin cunoscută. Pentru cei mai mulţi dintre ei semnificaţiile se reduc la „Marea Unire” din 1 Decembrie 1918 de la Aba Iulia sau eventual la munţii Apuseni. Puţini ştiu însă cât de ofertant este acest judeţ. Alba Iulia are o cetate fabuloasă restaurată din temelii, muzee, catedrale, obiective unice în România. Iar Alba înseamnă Apuseni, munţii Şureanu, Peştera Scărişoara, Valea Târnavelor, tradiţii populare, vinuri excelente, cultura, fără să epuizez măcar o parte a ceea ce turistul poate descoperi. „Alba sub Lumini de Oscar” are un scop declarat: vino să descoperi Alba! Am reuşit o premieră- suntem primul judeţ din România care strânge aproape 100 de fotografi şi profesori de fotografie care să construiască  şi să comunice un singur lucru: Veniţi la Alba Iulia şi în Alba pentru că aveti ce vedea” !

Deşi uniţi prin aceeaşi pasiune, participanţii au fost şi cei mai aprigi competitori. Cele mai frumoase imagini au fost premiate. Fondul total al premiilor s-a ridicat la 8500 euro, cel mai mare din România pentru un astfel de concurs. Premiul I este în valoare de 2000 de euro, premiul II - 1500 euro, premiul III -1000 euro. Au fost acordate totodată 10 menţiuni a câte 400 euro fiecare, trei dintre acestea fiind acordate în urma unui concurs pe Facebook.

Juriul, format exclusiv din lectorii festivalului: Marek Czarnecki, Vlad Eftenie, Catalin Savulescu, Cosmin Somesan, Luca Achim si Catalin Rudolf a stabilit clasamentul câştigătorilor in urma punctarii fiecarei faze a competiţiei:


Premiul I: Opriscan Romulus Ioan
Premiul al II-lea: Bregar Andrei Viorel
Premiul al III-lea: Iancu Andrei Dan


Menţiuni:

Ciortea Mădălin
Olteanu Lucian
Oprea Radu Cosmin
Popa Teodora Natalia
Tudosa Andrada Cezara
Chirila Monica Emilia
Emerich Catalin
Zamfir Maria Teodora
Neamciuc Flavius Lucian
Ghinitoiu Laurian

Romulus Ioan Oprişcan, câştigătorul premiului I, este din Alba Iulia şi chiar dacă este prima dată când participă la un concurs de fotografie. El marturiseşte că participarea la ASLO  i-a oferit “o altă dimensiune a fotografiei”.

“A fost o revelaţie pentru mine seminarul cu Vlad Eftenie, care a reuşit să îmi dea lumea peste cap. Am avut multe de învăţat de la toţi lectorii şi recomand tuturor să nu rateze pe viitor Festivalul ASLO, care este ocazia perfectă să înveţi lucruri noi, să îţi faci prieteni şi să te dezvolţi personal”

Vezi galeria foto

Stocul de mii de fotografii realizate de participanţii la ASLO va putea fi folosit de organizatori pentru promovarea judeţului Alba şi a Cetaţii din Alba Iulia ca destinatii turistice.

Despre ASLO

Festivalul „Alba sub Lumini de Oscar” este organizat de Asociaţia „Produs în Alba”,  New Ad Zone,  Primăria Municipiului Alba Iulia şi Consiliul Judeţean Alba.

Proiectul CITYLOGO, finanţat de către Comisia Europeană prin Programul URBACT II, în cadrul căruia Municipiul Alba Iulia este partener alături de alte oraşe europene (http://urbact.eu/fr/projects/metropolitan-governance/citylogo/homepage/)susţine evenimentul Alba sub lumini de Oscar,  organizat în premieră în Alba Iulia. Acesta reprezintă una din acţiunile  propuse de către Grupul Local de Sprijin al proiectului, din care fac parte mai mulţi factori interesaţi locali, printre care şi un fotograf şi un blogger. Printre obiectivele proiectului se numără şi creşterea vizibilităţii oraşului Alba Iulia la nivel naţional şi internaţional ca destinaţie atractivă pentru turişti şi investitori.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici