Palatul princiar din Monaco scoate la licitaţie operele de artă din muzeul său napoleonian

Palatul princiar din Monaco va scoate la licitaţie, pe 15 şi 16 noiembrie, la Fontainebleau, în apropiere de Paris, toate operele de artă din muzeul său dedicat lui Napoleon, potrivit unui comunicat emis de casa organizatoare, Osenat.

126 afișări
Imaginea articolului Palatul princiar din Monaco scoate la licitaţie operele de artă din muzeul său napoleonian

Palatul princiar din Monaco scoate la licitaţie operele de artă din muzeul său napoleonian (Imagine: Wikipedia)

"Perspectivele noilor proiecte muzeale dedicate familiei Grimaldi au determinat familia princiară să se despartă de o parte din această colecţie excepţională", se afirmă într-un comunicat de presă difuzat joi de Palatul princiar monegasc, informează AFP.

Colecţia, ce reuneşte aproape 1.000 de loturi, a fost alcătuită în principal la începutul secolului al XX-lea de prinţul Louis al II-lea de Monaco (1870-1949). Ea a fost apoi completată de prinţul Rainier al III-lea, care a inaugurat muzeul în anul 1970.

Muzeul napoleonian, amenajat la parterul aripii meridionale a Palatului princiar din Monaco, este închis de mai multe luni.

El găzduieşte suveniruri istorice ale lui Napoleon, obiecte personale, manuscrise, decoraţiuni, arme şi tablouri.

O rară pălărie din fetru negru care i-a aparţinut împăratului francez, purtată de acesta în timpul sejurului său pe Insula Elba, este estimată între 300.000 şi 400.000 de euro.

Una dintre farfuriile din serviciul particular al lui Napoleon, provenind de pe insula Sfânta Elena, unde Napoleon a murit exilat, este estimată între 80.000 şi 100.000 de euro.

Pantofiorii de botez ai lui Napoleon al II-lea, din satin alb şi cu broderii bogate, sunt estimaţi între 60.000 şi 80.000 de euro.

Un bust al împăratului francez, realizat de Antonio Canova, care a fost expus la castelul Malmaison în perioada celui de-Al Doilea Imperiu, are un preţ estimativ de 150.000 - 200.000 de euro.

O sabie de paradă, din aur şi decorată cu diamante, a ţarului Alexandru al II-lea (1818 - 1881), ar putea fi vândută la aceeaşi licitaţie cu un preţ cuprins între 600.000 şi 800.000 de euro. Ea a fost donată de ţarul Alexandru al III-lea prinţesei Iurievskaia (1847 - 1922).

Dispersia acestei colecţii va reprezenta "vânzarea secolului" în acest domeniu, potrivit mai multor surse de pe piaţa de artă. Napoleon rămâne un personaj care continuă să fascineze dincolo de graniţele franceze. Mulţi colecţionari străini, în special ruşi, achiziţionează adeseori suveniruri napoleoniene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici