Paul McCartney face campanie împotriva creşterii animalelor în Europa

Cântăreţul Paul McCartney, fost membru al trupei Beatles, şi Rajendra Pachauri, expert mondial în probleme legate de climă, le-au cerut, joi, parlamentarilor europeni să stabilească "o zi fără carne", pentru a lupta împotriva încălzirii globale.

25 afișări
Imaginea articolului Paul McCartney face campanie împotriva creşterii animalelor în Europa

Paul McCartney face campanie împotriva creşterii animalelor în Europa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cântăreţul britanic şi preşedintele Grupului interguvernamental de experţi în evoluţia climei (GIEC), ambii vegetarieni, s-au lansat într-un veritabil rechizitoriu împotriva creşterii animalelor, în timpul unei dezbateri la sediul Parlamentului European din Bruxelles.

"Degradarea solului, lipsa apei, impactul enorm asupra încălzirii climei, poluarea atmosferei, diminuarea biodiversităţii: creşterea animalelor este unul dintre primii doi sau trei factori cauzatori de probleme la nivelul mediului înconjurător", a declarat Rajendra Pachauri, citând un raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Agricultură (FAO).

"Agricultura contribuie cu 18% la totalul emisiilor de gaze cu efect de seră, comparativ cu 13% pentru transporturi, iar 25% din emisiile produse de agricultură provin din creşterea animalelor", a precizat aceeaşi sursă.

Impactul negativ al acestei industrii asupra mediului este şi mai mare atunci când se ţine cont şi de consecinţele avute de despăduririle practicate de guverne pentru a crea păşuni sau terenuri arabile.

"O zi fără carne este o măsură eficientă pe termen scurt. Ea va permite reducerea cantităţilor de gaze cu efect de seră provocate de creşterea animalelor, de la 5,6% până la 8%", a continuat acelaşi expert.

"O zi fără carne reprezintă o reducere a emisiilor de dioxid de carbon echivalentă cu o călătorie de 1.700 de kilometri cu maşina", a declarat la rândul său, Paul McCartney. "Este un prim pas care le va permite oamenilor să facă această schimbare. Nu este vorba de o interdicţie, ci doar să-i ajutăm pe oameni să îşi schimbe comportamentul", a precizat muzicianul britanic.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici