PREMIERELE cinematografice de weekend: Legătura dintre o sinucidere şi BISERICĂ, ce PROBLEME aduce o valiză cu bani sau EŞECURILE amoroase ale unui pierde-vară

Penultimul weekend de septembrie aduce pe marile ecrane româneşti cinci pelicule care redau fiecare în câte o direcţie cum se trece de la justiţie la dramă şi de la acţiune la umor atunci când este în joc conştiinţa unui erou sau a unei eroine.

241 afișări
Imaginea articolului PREMIERELE cinematografice de weekend: Legătura dintre o sinucidere şi BISERICĂ, ce PROBLEME aduce o valiză cu bani sau EŞECURILE amoroase ale unui pierde-vară

PREMIERELE cinematografice de weekend: Legătura dintre o sinucidere şi BISERICĂ, ce PROBLEME aduce o valiză cu bani sau EŞECURILE amoroase ale unui pierde-vară

Unii se căiesc, alţii îşi fac curaj să ia în piept soarta potrivnică şi parcurg procesul fie în termeni de acţiune, fie în poveşti pentru copii, iar alţii, pur şi simplu, abia se pot abţine să se facă de râs, pare să spună lista peliculelor care intră pe ecrane româneşti vineri.

"Fals Tratat de Mantuire a Sufletului" este cel mai recent film semnat de Nicolae Mărgineanu. Regizorul a vizitat de multe ori universurile traumatice produse în ultima jumătate de secol românesc, fie în termeni concentraţionali ("Priveşte înainte cu mânie", "Binecuvântată fii, închisoare", "Poarta Albă"), fie la nivelul conflictului între moralitate şi profesie ("Schimb valutar", "Faimosul Paparazzo"). Cele două perspective se întâlnesc în noul său film. "Toma, personajul meu, aparent are un discurs tezist, impune prin logică şi prin tumult. Eu îl vedeam într-un fel, foarte calculat, foarte meticulos pe povestea pe care o avea de spus. Domnul Mărgineanu l-a angrenat altfel, într-un «fatigue» al acestui personaj vecin cu isteria, pe alocuri, şi cu furia neputinţei de a pune mâna pe făptaş şi cu cel care a colaborat cu Securitatea", explica Ioan Andrei Ionescu, interpretul personajului principal, un funcţionar de la Consiliul Naţional Pentru Studierea Arhivelor Securităţii care urmăreşte să desluşească legătura dintre o sinucidere şi colaborarea cu securitatea din mediul bisericesc. Maria Ploae joacă personajul stareţei care conduce o mănăstire: "o stareţă ajunge la un moment dat să fie copleşită de treburile lumeşti şi să nu-i mai rămână decât puţină vreme pentru viaţa spirituală".

Confruntarea dintre autoritate şi conştiinţă se dă astfel în filmul lui Nicolae Mărgineanu: https://youtu.be/hNb5jeRFG_4

Regizorul francez de origine georgiană Géla Babluani a rămas în mintea cinefililor după debutul său "13 - Negru/ 13 - Tzameti", care a luat premii la Veneţia, Sundance şi la Academia de Film Europeană. Cu "Banii sunt bani/ Money", cineastul reia demersul dedicat formulărilor filmului de acţiune în termeni de cinema noir. Trei tineri fură o valiză, dar, în loc să scape de problemele financiare, descoperă că au jefuit bani murdari şi situaţia lor se complică.

Un trailer a poveştii de acţiune poate fi văzut aici https://youtu.be/UMwywpwhSEU

"Peppermint: Gustul răzbunării/ Peppermint" e revenirea regizorului Pierre Morel. Este francezul care a făcut "Teroare în Paris/ Taken" şi "The Gunman. Pe viaţă şi pe moarte/ The Gunman". Acum o are în rolul principal pe Jennifer Garner, care parcurge în timp record drumul de la mamă îndurerată la ucigaş răzbunător de care se tem toţi vinovaţii. Atât cât mai apucă.

Caruselul răzbunării de mamă poate fi gustat aici: https://youtu.be/4BdKONpMmFE

Premiera de desene animate a săptămânii e "Ploey - Inimă de viteaz/ Ploey - You Never Fly Alone". Viaţa de fluerar (pasărea cu acest nume) nu are cum să fie simplă. Iar adolescenţa e problematică din start, mai ales dacă eroul nu a apucat să înveţe să zboare şi toată familia lui pleacă spre ţări calde şi îl lasă în urmă.

Dublată în română, animaţia sună astfel: https://youtu.be/m8xvI7sq0f0

Alexandru Papadopol este protagonistul unei noi comedii regizate de Paul Negoescu. "Povestea unui pierde-vară" le aduce pe Nicoleta Lefter şi Crina Semciuc în rolurile a două dintre aventurile pe care eroul încearcă să le coordoneze după reguli bine stabilite. Ca toate lucrurile bine stabilite, şi programul lui amoros o ia razna şi umorul e avantajul pe care îl oferă privirea de pe locul spectatorului.

Gâlceava descurcăreţului amoros cu propria lui viaţă arată cam aşa: https://youtu.be/M9WR9Ug7JpA

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici