Preşedintele Boliviei l-a numit pe Sean Penn ambasador pentru legalizarea frunzelor de coca

Preşedintele bolivian Evo Morales l-a numit pe actorul şi regizorul american Sean Penn în funcţia de ambasador pentru legalizarea frunzelor de coca şi al campaniei ce vizează solicitarea Boliviei de a primi acces la mare, au anunţat, marţi, autorităţile din acest stat,.

255 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Boliviei l-a numit pe Sean Penn ambasador pentru legalizarea frunzelor de coca

Preşedintele Boliviei l-a numit pe Sean Penn ambasador pentru legalizarea frunzelor de coca (Imagine: AFP / MediafaxFoto)

Actorul american se află în capitala La Paz pentru a doua oară în acest an, în cadrul eforturilor sale de a remobiliza comunitatea internaţională în favoarea statului Haiti, la doi ani după seismul care a devastat insula, şi a avut o rundă de discuţii cu şeful statului bolivian.

Acesta i-a cerut actorului "să se alăture campaniei internaţionale (boliviene) pentru depenalizarea frunzelor de coca", a precizat ministrul pentru relaţia cu Preşedinţia, Juan Ramón Quintana, într-o conferinţă de presă.

Ministrul a adăugat că preşedintele Morales i-a explicat lui Sean Penn "importanţa şi istoria ancestrală a utilizării frunzei de coca". Mestecarea şi infuziile cu frunze de coca sunt practici milenare în Anzi, frunzele acestei plante fiind folosite în scopuri terapeutice, contra foamei, a oboselii şi a efectelor altitudinii, dar şi în diverse ritualuri.

Bolivia a decis să se retragă în 2011 din Convenţia pentru stupefiante din 1961, pentru a "corecta eroarea istorică" referitoare la folosirea indigenă a frunzelor de coca.

Sean Penn a fost descris de ministrul bolivian ca fiind un "activist" şi "un militant al celor mai nobile cauze" şi a fost solicitat, totodată, în calitate de "interlocutor pe scena internaţională", cu scopul de a sprijini revendicarea Boliviei de a-şi recupera teritoriul care i-ar asigura accesul la Oceanul Pacific, pierdut acum 130 de ani în urma unui război.

Bolivia, o ţară andină şi amazoniană, este o enclavă de peste 130 de ani, după ce a pierdut aproximativ 120.000 de kilometri pătraţi din teritoriu, dintre care o fâşie de 400 de kilometri de litoral, în urma Războiului Pacificului (1879-1883), pierdut de Bolivia, alături de Peru, în faţa statului Chile.

"Revenirea la mare" este o temă-cheie în Bolivia, înscrisă în Constituţie, şi o cauză naţională folosită cu regularitate de politicieni.

Preşedintele Morales i-a cerut ajutorul actorului american "pentru mobilizarea diplomaţilor, a oamenilor politici şi a actorilor din societatea civilă americană", cu scopul de a sprijini cererea de extrădare a fostului preşedinte Gonzalo Sánchez de Lozada, refuzată de justiţia americană. Fostul şef al statului bolivian este acuzat de genocid în Bolivia.

Sean Penn s-a implicat în ultimii ani în numeroase acţiuni umanitare, sprijinind eforturile de reconstrucţie a oraşului New Orleans, devastat de uraganul Katrina şi, recent, taberele de refugiaţi din Haiti, după devastatorul seism din ianuarie 2010.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici