Quentin Richardson, sportivul cu povestea vieţii tatuată pe spate

Baschetbalistul Quentin Richardson, care a semnat în această vară un contract cu Orlando Magic, are 30 de ani şi toate tragediile existenţei sale ilustrate în tatuajele de pe corp, informează cotidianul Orlando Sentinel.

72 afișări
Imaginea articolului Quentin Richardson, sportivul cu povestea vieţii tatuată pe spate

Quentin Richardson, sportivul cu povestea vieţii tatuată pe spate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Fiecare tatuaj care acoperă întregul spate al sportivului spune o poveste şi îi dă lui Richardson sentimentul de permanenţă. Puţin din ceea ce s-a petrecut în viaţa sa personală şi profesională a durat. De-a lungul unui deceniu a jucat la cinci echipe din NBA, iar trei membri ai familiei sale au murit în acelaşi an, 1992.

"Still standing" (Încă în picioare) este unul dintre tatuajele care nu mai au nevoie de nicio explicaţie. Un alt tatuaj, pe umărul stâng, este al unei aure deasupra unui sicriu.

Mama lui Richardson, Emma, a fost cea care l-a învăţat să joace baschet, la un coş instalat pe aleea din faţa casei lor din Chicago, într-o zonă în care jocul de baschet şi împuşcăturile erau ceva comun. "Mama m-a învăţat să joc baschet. Tata nu este sportiv. Până s-a pensionat, el a fost conductor de tren, timp de 38 de ani. Apoi, mama a suferit un anevrism cerebral. Era casnică, se uita la meciuri împreună cu mine. Eu eram cel mai mic dintre cinci fraţi. După ce termina cu ei, ieşea afară cu mine ca să dăm la coş", relatează Quentin Richardson.

Emma a murit de cancer la sân, în 1992, la vârsta de 47 de ani. În decurs de opt luni, Quentin, care avea atunci 12 ani, şi-a pierdut mama, bunica şi un frate, pe Bernard. Un tatuaj cu cruce, pe umărul stâng al sportivului, poartă amintirea acestora: "Mom, grandma, Bernard" (Mama, bunica, Bernard). "Ştiu că am pierdut mulţi apropiaţi şi lucruri importante de-a lungul timpului, dar totul a dus la formarea mea. Dumnezeu a făcut totul cu un scop. Astfel privesc eu lucrurile".

Richardson are un tatuaj şi pe încheietura mânii drepte: "Determinare". Baschetbalistul a învăţat ce înseamnă etica şi profesionalismul de la tatăl său. Sportivul prefera, încă de la începutul carierei, să meargă la bowling în timpul liber, decât să se distreze în cluburi.

Pe un tatuaj de pe antebraţul stâng apare, alături de chipul unui bărbat, mesajul "I am my brothers keeper. Catalyst01" (Sunt protectorul fratelui meu. Catalyst01). În 2005, când juca la New York Knicks, conducătorii echipei i-au cerut să urmeze un tratament pentru controlarea furiei, după un incident cu un coechipier. El era însă extrem de fragil atunci din punct de vedere psihic, tocmai mai pierduse un frate, pe Lee junior, ucis în Chicago. "Fratele meu murise de două săptămâni", a explicat Richardson.

Era prea mult pentru Quentin Richardson şi pentru ceilalţi supravieţuitori din familia sa. Îl pierduseră pe Bernard, poreclit "Bam-Bam", la doar 23 de ani, împuşcat mortal din întâmplare în Chicago. 13 ani mai târziu, Lee junior şi tatăl său au fost atacaţi de doi bărbaţi înarmaţi. Lee junior a fost împuşcat în timp ce se lupta cu atacatorii şi mai târziu a murit. Avea 31 de ani.

Richardson spune că visul fratelui său era să devină producător muzical, sub numele "Catalyst01". "Erau copii buni. Însă trebuie să mergem mai departe, indiferent cât de greu este. Nu putem înceta să trăim", consideră tatăl sportivului.

"Chi-town's finest", "Chi City" şi "Chicago's own" sunt alte tatuaje, aflate pe umărul drept al lui Richardson, toate cu referire la oraşul în care s-a născut şi a crescut baschetbalistul. Quentin Richardson este extrem de loial oraşului său natal, unde a fost vedetă la liceul Whitney Young şi universitatea DePaul şi a locuit până în 2000, când a ajuns la LA Clippers.

A avut în ultimii ani şi ocazia să semneze cu Chicago Bulls, dar nu a mai fost atras de ideea de a se întoarce acasă. Presiunile şi solicitările prietenilor şi familiei ar fi complicat lucrurile, iar Q-Rich nu mai doreşte să aibă parte de complicaţii. Cine îl poate acuza?

Richardson a evoluat de-a lungul carierei la Los Angeles Clippers (2000-2004), Phoenix Suns (2004-2005), New York Knicks (2005-2009) şi Miami Heat (2009-2010). În această vară, el a semnat un contract pe patru sezoane cu Orlando Magic, pentru 10,2 milioane de dolari. Sportivul ştie însă că nimic nu este veşnic, nici în NBA şi nici în viaţă.

"Cu siguranţă viaţa mea a fost o aventură. Dar am fost binecuvântat cu oamenii din jurul meu. Ei m-au ajutat să rămân cu capul sus", spune Richardson.

Cruci, mâini împreunate în rugăciune, mâini care lasă să zboare un porumbel, numele Richardson, sunt toate pe spatele baschetbalistului, într-un mozaic de tatuaje. Printre toate acestea, se pot vedea doi îngeri înaripaţi: "Îngerii mei păzitori".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici