Quentin Tarantino, preşedintele juriului Festivalului de Film de la Veneţia 2010

Regizorul american Quentin Tarantino a fost desemnat preşedintele juriului Festivalului de Film de la Veneţia, care va avea loc în acest an în perioada 1 - 11 septembrie, au anunţat organizatorii Mostrei.

37 afișări
Imaginea articolului Quentin Tarantino, preşedintele juriului Festivalului de Film de la Veneţia 2010

Quentin Tarantino, preşedintele juriului Festivalului de Film de la Veneţia 2010 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Quentin Tarantino, care a prezidat juriul Festivalului de la Cannes în 2004, a fost ales să prezideze Mostra 2010, deoarece "el este unul dintre cei mai importanţi regizori din cinematografia contemporană", au declarat organizatorii festivalului de la Veneţia.

Tarantino, născut în 1963, în oraşul Knoxville din statul american Tennessee, şi-a petrecut copilăria într-o suburbie a oraşului Los Angeles şi a fost pasionat de cinematografie încă din primii ani ai adolescenţei.

Pasiunea lui l-a determinat să se angajeze, la vârsta de 22 de ani, într-un videoclub, împreună cu bunul său prieten Roger Avary, cu care a scris scenariul pentru "Pulp Fiction", câţiva ani mai târziu.

După ce a reuşit să vândă scenariile filmelor "Iubire adevărată/ True Romance" şi "Născuţi asasini/ Natural Born Killers", Quentin Tarantino a trecut în spatele camerei de filmat şi a regizat, în 1992, filmul "Reservoir Dogs", unul dintre cele mai apreciate lungmetraje ale anilor '90.

Cel de-al doilea său film, "Pulp Fiction", a obţinut Palme d'Or la Festivalul de la Cannes în 1994. În 1997, Tarantino a revenit la Cannes cu pelicula "Jackie Brown", considerat unul dintre cele mai bune lungmetraje ale deceniului, fiind descris de cineastul american drept un "omagiu adus cinematografiei americane din anii '70".

După o pauză de cinci ani, în 2002, Quentin Tarantino a revenit pe marile ecrane, cu saga "Kill Bill".

Cel mai recent lungmetraj al său, "Ticăloşi fără glorie/ Inglorious Basterds" (2009), a primit opt nominalizări la premiile Oscar 2010, iar austriacul Christoph Waltz a primit premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar.

În 2009, juriul competiţiei oficiale de la Veneţia a fost prezidat de cineastul Ang Lee.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici