Radu Vâlcan interzice presei publicarea informaţiilor despre viaţa sa privată

Actorul Radu Vâlcan a trimis, prin intermediul avocaţilor săi, o notificare către instituţiile de presă din România, prin care le interzice acestora să publice şi/sau să difuzeze materiale de presă scrisă şi/ sau audiovizuală ori pe internet, privind viaţa sa intimă, personală şi de familie.

637 afișări
Imaginea articolului Radu Vâlcan interzice presei publicarea informaţiilor despre viaţa sa privată

Radu Vâlcan interzice presei publicarea informaţiilor despre viaţa sa privată

Potrivit notificării, în temeiul articolului 71, alin. (2) din Codul Civil, "nimeni nu poate fi supus vreunor imixtiuni în viaţa intimă, personală sau de familie, nici în domiciul, reşedinţa sau corespondenţa sa, fără consimţământul său".

De asemenea, în temeiul art. 74, litera f) din Codul Civil, intitulat "Atingeri aduse vieţii private", sunt considerate atingeri aduse vieţii private "difuzarea de ştiri, dezbateri, anchete sau de reportaje scrise ori audiovizuale privind viaţa intimă, personală sau de familie, fără acordul persoanei în cauză".

Pe de altă parte, potrivit sursei citate, articolul 9 din Codul Deontologic al jurnalistului, care subliniază obligaţia jurnalistului de a respecta etica şi deontologia profesională, spune că "ziaristul care distorsionează intenţionat informaţia, face acuzaţii nefondate, plagiază, foloseşte neautorizat fotografii sau imagini TV şi surse ori calomniază săvârşeşte abateri profesionale de maximă gravitate".

Totodată, în temeiul articolului 4 din Codul Deontologic al jurnalistului, "ziaristul este obligat să respecte viaţa privată a cetăţenilor şi nu se va folosi de metode interzise de lege pentru a obţine informaţii sau imagini despre aceasta".

De asemenea, notificarea se sprijină pe articolul 26 din Constituţia României şi pe reglementările internaţionale, respectiv articolul 7 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, articolul 8 din Convenţia pentru Apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor Fundamentale şi articolul 12 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului.

În aceeaşi notificare trimisă de Radu Vâlcan, în ceea ce priveşte producţiile audiovizuale, în temeiul articolului 33, alineatul (1) din Decizia CNA, nr. 220 din 24.02.2011 privind Codul reglementare a conţinutului audiovizual, se spune că "orice persoană are dreptul la respectarea vieţii private şi de familie, a domiciliu şi a corespondenţei", iar în temeiul articolul 33, alineatul 3, din aceeaşi reglementare legală, "este interzisă difuzarea de ştiri, dezbateri, anchete sau de reportaje audiovizuale care constituie imixtiuni în viaţa privată şi de familie a persoanei, fără acordul acesteia".

De asemenea, notificarea este adresată în temeiul articolului 64 din aceeaşi Decizie, care instituie pentru furnizorii de servicii media audiovizuale următoarele obligaţii: "asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii, informarea cu privire la un fapt sau un eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă".

În acest context, "difuzarea oricăror imagini şi/sau informaţii ce privesc viaţa mea privată, după primirea prezentei notificări va înlătura orice dubiu cu privire la existenţa bunei credinţe, motiv pentru care îmi rezerv dreptul de a mă adresa instanţelor judecătoreşti competente, pentru a solicita reparaţiile necesare. Pe cale de consecinţă, vă solicit să luaţi act că mă opun cu desăvârşire ca, din acest moment, orice referiri cu privire la persoana mea şi/sau viaţa mea intimă, personală sau de familie, imaginea, onoarea sau reputaţia mea, să fie făcută publice prin intermediul oricăror mijloace media, respectiv presă scrisă/audiovizuală sau internet", se mai arată în notificarea trimisă de Radu Vâlcan.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici