Referendum în Irlanda pentru eliminarea din Constituţie a sintagmei „locul femeii este în casă”

Irlanda va organiza un referendum pentru eliminarea din Constituţie a referinţelor „învechite" care se referă la femei.

1282 afișări
Imaginea articolului Referendum în Irlanda pentru eliminarea din Constituţie a sintagmei „locul femeii este în casă”

Irlanda va organiza un referendum în noiembrie pentru a elimina din Constituţie referirile la faptul că locul femeii este în casă, a anunţat miercuri guvernul.

Un articol din Constituţia irlandeză stabileşte că statul recunoaşte că „prin viaţa sa în cadrul căminului, femeia oferă statului un sprijin fără de care nu se poate realiza binele comun" şi că „mamele nu vor fi obligate de necesităţile economice să se angajeze în muncă, neglijându-şi îndatoririle casnice".

O adunare a cetăţenilor a recomandat în 2021 eliminarea acestor referinţe şi înlocuirea lor cu un limbaj neutru din punct de vedere al genului şi nediscriminatoriu.

„Sunt încântat să anunţ că guvernul intenţionează să organizeze un referendum pentru a modifica Constituţia noastră pentru a consacra egalitatea de gen şi pentru a elimina referinţa depăşită la femeile în casă", a declarat miercuri premierul Leo Varadkar, potrivit Reuters.

Irlanda trece printr-un val de schimbări sociale. Constituţia veche de 86 de ani a fost modificată în ultimii ani pentru a elimina interdicţiile privind avortul şi pentru a permite căsătoriile între persoane de acelaşi sex.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici