REPORTAJ | Cocoş mexican din ceramică, de 2 METRI, pictat în culorile drapelului românesc, la Sibiu - GALERIE FOTO

Un cocoş imens, construit din ceramică şi pictat de meşteşugari români şi mexicani, este una dintre piesele care concurează pentru primul loc la Olimpiada Meşteşugarilor de la Sibiu, cocoşul fiind pictat în culorile drapelului românesc, pentru a marca Centenarul.

594 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ | Cocoş mexican din ceramică, de 2 METRI, pictat în culorile drapelului românesc, la Sibiu - GALERIE FOTO

REPORTAJ | Cocoş mexican de 2 METRI, pictat în culorile drapelului românesc, la Sibiu - GALERIE FOTO

Într-o altă zonă a Muzeului, Veronica şi Dana, două tinere din Republica Moldova, încearcă să păstreze cât pot de bine tehnica brodatului pe in şi pe cea a croşetatului.

„Eu brodez altiţa de la mâneca iei pe pânză topită din in. Este a doua mânecă. Brodez elemente tradiţionale geometrice, însă pentru zona noastră tradiţionale sunt cele florale. Brodez în roşu şi negru, tradiţionale pentru zona noastră de nord, de lângă Bălţi, satul Răuţel”, spune Veronica, o adolescentă de 16 ani.

Colega sa, Dana, a croşetat jupoane şi batiste pentru portul popular.

„Eu fac batistă în trei colţuri. Am croşetat trei, îl fac pe al patrulea. Am croşetat jupoane pentru portul naţional. Croşetez în formă liniară şi în formă florală. Am învăţat la şcoală, la noi se mai face educaţie tehnologică”, spune tânăra de 15 ani.

Tehnica au învăţat-o de la profesoara lor, Veronica Moruzuc. Nici ea nu stă degeaba, ci impleteşte din paie de secară pălării, genţi şi flori.

„Împletim din paie de secară pălării, clopoţei, flori, gentuţe. La un clopoţel lucrez cam 30 de minute, la pălărie două zile împletim, apoi coasem”, a spus Veronica Moruzuc.

260 de participanţi din 32 de judeţe ale ţării, inclusiv Sibiu şi municipiul Bucureşti, dar şi din străinătate, respectiv Mexic, Republica Bulgaria şi Republica Moldova, R.P. Chineză participă, la Muzeul Astra, la cea de-a XXIII-a ediţie a fazei naţionale a Olimpiadei “Meşteşuguri artistice tradiţionale”.

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici