Roma antică va putea fi vizitată virtual pe Google Earth (Video)

Roma antică, aşa cum arăta în anul 320 e.n., cu Arcul lui Constantin şi Colosseumul, va putea fi vizitată virtual de utilizatorii serviciului Google Earth.

3695 afișări
Imaginea articolului Roma antică va putea fi vizitată virtual pe Google Earth (Video)

Roma antică va putea fi vizitată virtual pe Google Earth (Video)

Reconstrucţia virtuală Romei antice, pe platforma Google Earth le permite utilizatorilor să se plimbe prin Colosseum, să meragă la Ludus Magnus, şcoala unde se antrenau gladiatorii, sau să treacă pe sub Arcul lui Constantin, informează Times Online.

Modelul 3D al Romei antice include un ansamblu de 6.700 de clădiri, care potrivit arheologilor ar fi existat în anul 320. Mai târziu sub conducerea împăratului Constantin I, populaţia Romei a crescut considerabil, la peste un milion de locuitori, ceea ce a transformat oraşul în cea mai mare metropolă a lumii. Doar Londra, în perioada victoriană, a fost prima capitală care a reuşit să depăşescă numărul de locuitori ai Romei.

Proiectul a fost realizat de Google în colaborare cu societatea Past Perfect Productions şi organizaţia Rome Reborn Project. Grafica pentru computer se bazează pe un model referenţial, Plastico de Roma Antica, machetă care a fost realizată de arheologi în perioada 1933-1974 şi care este găzduită de Muzeul Civilizaţiei Romane din Roma. Dintre cladirile care apar pe machetă, doar 300 au rezistat până astăzi.

"Proiectul acesta este continuare a cinci secole de muncă de cercetare realizată de arhitecţi, artişti şi savanţi, încă din perioada Renaşterii, care au încercat să restaureze ruinele oraşului antic prin cuvinte, hărţi sau imagini. Parteneriatul cu Google Earth este încă un pas făcut pentru realizarea unei maşini virtuale a timpului pe care copii şi nepoţii noştri o vor putea folosi pentru a studia istoria Romei antice", a declarat Bernard Frischer, director al Institute of Advanced Technology in the Humanities la Universitatea din Virginia şi director al organizaţiei Rome Reborn Project.

Roma este primul oraş antic care poate fi văzut în imagini 3D pe Google Earth. Peste 400 de milioane de persoane au descărcat hărţi de pe platforma Google Earth, de la lansarea sa, în 2005.

Această aplicaţie specială cu imagini din Roma antică este dedicată studenţilor, istoricilor sau persoanelor care sunt interesate în mod special de acest oraş. Alături de imagini, vizitatorii oraşului virtual vor beneficia şi de informaţii despre peste 250 de locaţii identificate în Roma din acea perioadă. Informaţiile sunt accesibile în mai multe limbi de circulaţie internaţională.

"Este o şansă extrordinară de a împărtăşi măreţia Romei antice şi, totodată, un exemplu excelent despre cum noile tehnologii pot veni în ajutorul istoriei, arheologiei şi identităţii culturale", a declarat Ianni Alemanno, primarul Romei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici