Rowling şi Warner Bros. au dat în judecată editorii unei enciclopedii neoficiale "Harry Potter"

Scriitoarea britanică J. K. Rowling şi studiourile Warner Bros. l-au dat în judecată pe editorul american al unei enciclopedii catalogate drept "neoficială", care se bazează pe seria "Harry Potter", pe motiv că lucrarea încalcă drepturile de autor, informează Reuters.

3 afișări
Imaginea articolului Rowling şi Warner Bros. au dat în judecată editorii unei enciclopedii neoficiale "Harry Potter"

Rowling şi Warner Bros. au dat în judecată editorii unei enciclopedii neoficiale "Harry Potter"

Rowling şi studiourile Warner Bros. spun că această enciclopedie încalcă drepturile de autor şi că cel care a realizat-o încearcă să câştige bani profitând de succesul unei mărci.

Cartea de 400 de pagini, "The Harry Potter Lexicon", care va fi lansată în Statele Unite de editura RDR Books pe 28 noiembrie, face referiri nepotrivite la personajele şi universul seriei "Harry Potter", spun reclamanţii.

RDR Books spune că autorul cărţii, Steve Vander Ark, s-a inspirat pentru conceperea acestei cărţi din textele postate pe site-ul de internet www.hp-lexicon.org, care a avut 25 de milioane de vizitatori şi a fost catalogat chiar de Rowling drept un "site grozav".

Într-o declaraţie emisă miercuri, Rowling a declarat că, deşi îi plac site-urile de internet ale fanilor lui Harry Potter, speră ca ea să fie cea care va scrie "enciclopedia definitorie «Harry Potter», care va cuprinde toate materialele pe care nu le-a utilizat în romanele sale". Scriitoarea a adăugat că banii rezultaţi din comercializarea acestei enciclopedii vor reveni unor asociaţii de caritate. "Nu pot, deci, aproba «cărţi asociate» sau «enciclopediile» care încearcă să ocupe dinainte poziţia enciclopediei mele în beneficiul personal al autorului", a spus Rowling. "Cei care vor pierde în această situaţie vor fi asociaţiile de caritate", a mai spus scriitoarea.

Rowling şi Warner Bros. cer despăgubiri pentru încălcarea drepturilor de autor, încălcarea drepturilor asupra unei mărci şi pentru încercarea de a obţine ilegal profituri din vânzarea cărţii.

Roger Rapoport, editorul şi proprietarul RDR Books, spune că Vander Ark, un bibliotecar, a ţinut conferinţe despre "Harry Potter" în Marea Britanie, Canada şi Statele Unite şi că programul discursurilor a coincis cu datele alese de Warner Bros. pentru lansarea filmelor "Harry Potter" pe DVD.

Warner Bros., o filială a Time Warner Inc., deţine drepturile asupra celor şapte volume "Harry Potter".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici