Saddam Hussein - erou shakespearian, interpretat de un actor israelian (Video)

"House of Saddam", o miniserie televizată marca BBC/HBO, ce prezintă povestea dictaturii lui Saddam Hussein, cu diferitele sale laturi, de la erou shakespearian la liderul care nu se putea încrede nici măcar în apropiaţii săi, va fi difuzat în Marea Britanie începând de miercuri.

24 afișări
Imaginea articolului Saddam Hussein - erou shakespearian, interpretat de un actor israelian (Video)

Saddam Hussein - erou shakespearian, interpretat de un actor israelian

Miniseria de patru episoade, co-finanţată de BBC şi HBO, prezintă povestea dictaturii de 24 de ani a lui Saddam Hussein, de la instalarea sa la cârma Irakului, în 1979, până la capturarea acestuia de către forţele americane, la sfârşitul lui 2003.

Co-scenaristul şi regizorul producţiei, Alex Holmes, a avut ca scop să-i facă pe spectatori să-l înţeleagă pe omul demonizat în Vest pentru invazia Kuweitului şi pentru dictatura sa nemiloasă.

"Vreau să obţin puţină înţelegere (din partea spectatorilor, n.r.), un lucru diferit de compasiune", a spus Holmes.

Clipurile promoţionale ale miniseriei, turnată în Tunisia în 2007, îl arată pe Hussein drept un organizator machiavelic ce a reuşit să pună mâna pe putere, un tată de familie iubitor, un lider care a vrut ceea ce a fost mai bun pentru Irak, dar şi un bărbat care se chinuia să aibă încredere în persoanele care îi erau cele mai apropiate.

Atmosfera generală din cercul intimilor lui Saddam a fost dominată de paranoia, provocată de revoluţia islamică din Iran şi accentuată de intriga de curte shakespeariană din palatele sale luxoase.

"M-am ferit să spun că este vorba de un erou tragic shakespearian, dar, într-un fel, este vorba despre o tragedie, nu numai una personală, ci şi una a Irakului şi a irakienilor", a explicat Yigal Naor, actorul israelian care interpretează rolul principal în această miniserie.

"A fost un erou monstruos, sângeros şi crud, dar a fost un fel de erou tragic", a adăugat el.

Acesta a scăpat o dată ca prin urechile acului de una dintre rachetele lansate de armata fostului dictator, în 1991, în timpul primului război din Golf, declanşat după ce Saddam a invadat Kuweitul.

Actorul în vârstă de 50 de ani, originar de lângă Tel Aviv, crede că experienţa sa în ceea ce priveşte conflictele şi situaţia complexă din Orientul Mijlociu, copilăria sa, când a fost crescut ca un arab în Israel după ce familia sa a părăsit Bagdadul, îl îndreptăţesc să joace acest rol.

Actorul a trăit într-o zonă dominată de evrei irakieni, care au părăsit Bagdadul după fondarea Israelului, în urmă cu 60 de ani.

Naor, care a apărut în filme hollywoodiene precum "Munchen" şi "Transfer de captivi", a adăugat că nu îl iubeşte şi nici nu-l urăşte pe Saddam.

Referitor la ideea controversată de a distribui un israelian în rolul lui Saddam, acesta a spus: "Suntem actori, suntem artişti. De ce să fim libanezi, israelieni sau egipteni?".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici