Scandal de plagiat la Eurovision: Cântecul care va reprezenta Germania, acuzat că seamănă cu cel de anul trecut - VIDEO

Trupa Cascada, care va reprezenta Germania la Eurovision 2013, a fost acuzată de plagiat, piesa cu care a câştigat selecţia naţională semănând cu cântecul desemnat câştigător anul trecut, iar televiziunea publică (NDR), ce difuzează competiţia, a mandatat un expert care să verifice acuzaţiile.

7226 afișări
Imaginea articolului Scandal de plagiat la Eurovision: Cântecul care va reprezenta Germania, acuzat că seamănă cu cel de anul trecut - VIDEO

Scandal de plagiat la Eurovision: Cântecul care va reprezenta Germania, acuzat că seamănă cu cel de anul trecut - VIDEO

Televiziunea publică germană - NDR - a anunţat, luni, că a cerut "un audit muzical", angajându-se să comunice rezultatele acestuia. "Producătorii (grupului pop) Cascada dezmint aceste acuzaţii", a precizat postul NDR.

Cântecul "Glorious" al grupului Cascada a fost ales, joi, de telespectatorii germani, dintre alte 12 piese candidate, pentru a reprezenta această ţară în concursul Eurovision, pe 18 mai, în oraşul suedez Malmö.

Anumite asemănări între acest cântec şi cel premiat anul trecut, "Euphoria", interpretat de cântăreaţa suedeză Loreen, au fost detectate, obligând postul NDR să reacţioneze.

"În fiecare an, există anumite tentative de destabilizare, prin scandaluri, a Eurovisionului şi a artiştilor care iau parte la concurs, acuzaţii de plagiat, fotografii şi alte aşa-zise dezvăluiri", se afirmă în comunicatul emis de postul NDR.

NDR subliniază faptul că piesa suedeză care a câştigat concursul în 2012 a fost la rândul ei acuzată că a plagiat cântece ale unor artişti precum David Guetta şi Rihanna, acuzaţii care s-au dovedit nefondate.

Plagiatul este luat foarte în serios în Germania, aşa cum o demonstrează demisiile a doi miniştri din guvernul Angelei Merkel în ultimii ani, criticaţi pentru faptul că au copiat pasaje întregi din alte cărţi în tezele lor de doctorat.

În România, TVR va dedica şi anul acesta două zile semifinalelor (23 şi 24 februarie), la fiecare dintre acestea urmând să participe câte 16 melodii. Cele mai bune şase din fiecare semifinală, alese de juriul de specialitate, dar şi prin voturile telespectatorilor, vor intra în faza finală. Ponderea televotului este de 50%, la fel ca în cazul votului juriului.

Selecţia naţională Eurovision va fi prezentată anul acesta de "varianta românească"a celebrei trupe suedeze ABBA. Paula Seling, Andreea Bănică şi Ovi, împreună cu actorul Marius Rizea vor recompune grupul ABBA şi vor prezenta spectacolele din 23 şi 24 februarie (semifinalele), precum şi finala din 9 martie a concursului Eurovision.

Concursul Eurovision 2013 se va desfăşura pe 14, 16 şi 18 mai, la Malmo, în Suedia.

Eurovision este cea mai importantă competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU) - cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa -, care se desfăşoară în fiecare an, începând din 1956.

European Broadcasting Union este o asociaţie cu sediul central la Geneva, cunoscută în special pentru organizarea competiţiei Eurovision. EBU reuneşte în prezent 74 de televiziuni din 56 de ţări din Europa, Africa de Nord şi Orientul Mijlociu. Din EBU face parte şi Televiziunea Română.

Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem - Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi -Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu - Atena, 2006).

Melodia românească cu cel mai mare punctaj obţinut în finala Eurovision (172 de puncte) este "Tornero", compusă de Eduard Cîrcotă şi interpretată de MihaiTrăistariu.

Trupa Mandinga, reprezentanta României la Eurovision 2012, s-a clasat pe locul al 12-lea în finala concursului, unde a concurat cu piesa "Zaleilah".

Eurovision este transmis în Europa, Australia, Canada, Egipt, Asia şi Statele Unite. Anul trecut, finala a avut o audienţă record de aproximativ 70 de milioane de telespectatori, iar numărul celor care au urmărit atât finala, cât şi semifinalele a fost de aproximativ 114,5 milioane, potrivit EBU.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici