SUA marchează 75 de ani de la lansarea filmului "Pe aripile vântului" prin proiecţii speciale

Fanii filmului "Pe aripile vântului" vor putea să vizioneze din nou această peliculă recompensată cu 10 premii Oscar, de la a cărei lansare se împlinesc 75 de ani, cu ocazia unor proiecţii speciale în cinematografele din Statele Unite.

198 afișări
Imaginea articolului SUA marchează 75 de ani de la lansarea filmului "Pe aripile vântului" prin proiecţii speciale

SUA marchează 75 de ani de la lansarea filmului "Pe aripile vântului" prin proiecţii speciale (Imagine: HEPTA)

Pe 28 septembrie şi 1 octombrie, peste 650 de săli de cinematograf din SUA vor proiecta acest film în formatul lui original, cu o prezentare specială, la iniţiativa televiziunii Turner Classic Movies (TCM), care va lansa cu această ocazie şi un box set în care filmul va fi disponibil în format DVD şi Blu Ray.

Acest film cu o durată de 224 de minute, inspirat din romanul omonim scris de Margaret Mitchell, recompensată cu premiul Pulitzer, a fost proiectat pentru prima dată în oraşul Atlanta din statul american Georgia pe 15 decembrie 1939 şi a fost de atunci relansat de nouă ori.

Filmul, ce prezintă aventurile personajului Scarlett O'Hara în perioada Războiului de Secesiune, a câştigat 10 premii Oscar. Hattie McDaniel, interpreta personajului Mammy, a fost primul artist afro-american nominalizat şi apoi recompensat cu premiul Oscar.

Potrivit site-ului specializat Box Office Mojo, filmul "Pe aripile vântului" deţine recordul de rentabilitate din toate timpurile, cu venituri de 1,6 miliarde de dolari după ajustarea cu rata inflaţiei, devansând primul film din seria "Războiul stelelor", lansat în 1977, care are venituri de 1,45 miliarde de dolari.

În colaborare cu TCM, Harry Ransom Center de la Universitatea Texas din oraşul Austin, care deţine arhivele renumitului producător de la studiourile MGM David O. Selznick, propune de la începutul lunii septembrie şi până pe 4 ianuarie 2015 o expoziţie despre istoria filmului.

Rochia confecţionată din "perdeaua" verde purtată de personajul Scarlett O'Hara, precum şi rochia ei roşie purtată la aniversarea lui Melanie, sunt prezentate în această expoziţie.

Foi din scenariul filmului arată că replica finală rostită de Rhett Butler, devenită celebră odată cu trecerea anilor - "Frankly, my dear, I don't give a damn" ("Sincer, draga mea, nu dau doi bani pe asta") -, a fost la un moment dat pe punctul de a fi înlocuită cu expresia "îmi e indiferent".

Talullah Bankhead, Paulette Goddard, Susan Hayward, Lana Turner, Jean Arthur se numără printre vedetele din acea eră care au participat la audiţiile pentru rolul principal, atribuit însă actriţei Vivien Leigh.

Cadiz, din statul Ohio, oraşul natal al lui Clark Gable, a cărui casă a fost transformată în muzeu, şi oraşul vecin, New Philadelphia, vor marca la rândul lor a 75-a "aniversare" a filmului la sfârşitul săptămânii trecute, organizând o proiecţie specială a filmului şi o licitaţie cu obiecte asociate acestei pelicule celebre.

Va fi organizată şi o sesiune de discuţii la care vor participa Mickey Kuhn şi Patrick Curtis, doi actori care au interpretat rolul "bebeluşului Beau", fiul lui Melanie şi Ashley Wilkes.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici