O privire mai atentă a dezvăluit că documentul de 1,5 metri lungime era o declarație scrisă de mână intitulată „O rezoluție și protest împotriva sclaviei”, semnată de 116 miniștri din New England în Boston și adoptată la 2 martie 1847, scrie Associated Press.
Până la descoperirea sa în luna mai în arhivele din Groton, Massachusetts, oficialii American Baptist se temeau că documentul anti-sclavie se pierduse pentru totdeauna, după căutări fără rezultat la universitățile Harvard și Brown și în alte locații. O copie a fost văzută ultima dată într-o carte de istorie din 1902.
„Am fost pur și simplu uimită și entuziasmată”, a spus Cromack, o profesoară pensionată care lucrează ca voluntară la arhivă. „Am făcut o descoperire care spune cu adevărat ceva oamenilor din stat și din țară. … Vorbește despre angajamentul lor de a menține oamenii în siguranță și departe de situații în care nu ar trebui să se afle”.
Documentul oferă o privire asupra unei dezbateri emergente privind sclavia în secolul al XIX-lea în nord-estul Statelor Unite. Documentul a fost semnat cu 14 ani înainte de începerea Războiului Civil, pe măsură ce un număr tot mai mare de lideri religioși începeau să se pronunțe împotriva sclaviei.
Acesta a fost semnat la doi ani după ce problema sclaviei a determinat baptiștii din sud să se separe de baptiștii din nord și să formeze Convenția Baptistă din Sud, cea mai mare denominație protestantă din țară. Separarea din 1845 a urmat unei hotărâri a Societății Baptiste Americane pentru Misiuni Externe, care interzicea proprietarilor de sclavi să devină misionari. Baptiștii din nord au devenit în cele din urmă Bisericile Baptiste Americane din SUA.
„Provine dintr-o perioadă critică a istoriei americane, chiar înainte de Războiul Civil”, a spus reverenda Mary Day Hamel, ministru executiv al Bisericilor Baptiste Americane din Massachusetts.
„A fost un moment unic în istorie când baptiștii din Massachusetts au luat atitudine și au adoptat o poziție fermă, luptând pentru dreptate în formarea acestei țări”, a spus ea. „Asta a devenit parte din moștenirea noastră până în ziua de azi, să fim oameni care luptă pentru dreptate, ca baptiștii americani să îmbrățișeze diversitatea”.