Sunetul scos de o gaură neagră din centrul galaxiei Perseu VIDEO

  • Pentru prima dată, putem asculta cântecul intergalactic al găurii negre situată în centrul clusterului Perseu.
  • Astronomii au transformat, cu ajutorul sonificării, sunetele care „călătoresc” dinspre misteriosul obiect.
4540 afișări
Imaginea articolului Sunetul scos de o gaură neagră din centrul galaxiei Perseu VIDEO
Spaţiul este plin de sunete, însă, pentru prima dată, putem asculta o gaură neagră. Astronomii Chandra au transpuns ondulaţiile găurii negre în sunete uşor de perceput de urechea umană. 
 
Încă din 2003, astronomii care au lucrat cu Observatorul de raze X Chandra al NASA cunoşteau faptul că o gaură neagră produce sunete.
 
Pe scurt, gaura neagră produce unde de presiune sau unde sonore când radiază spre exterior prin gazul fierbinte şi subţire din clusterul Perseu, producând astfel note, pe care urechea umană nu le poate percepe. Sonificarea ne ajută însă -  prin transformarea datelor în sunete pe care le putem percepe - să „ascultăm” o gaură neagră. 

Clusterul Perseu este un grup de mii de galaxii din constelaţia cu acelaşi nume.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici