Tablou misterios, identificat ca fiind portretul Lucreţiei Borgia

O pictură misterioasă din Renaştere, achiziţionată în 1965 de National Gallery din Melbourne, Australia, a fost identificată de experţi ca fiind un portret al Lucreţiei Borgia, realizat de artistul italian Dosso Dossi, informează AFP.

285 afișări
Imaginea articolului Tablou misterios, identificat ca fiind portretul Lucreţiei Borgia

Tablou misterios, identificat ca fiind portretul Lucreţiei Borgia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Gerard Vaughan, directorul muzeului, a precizat că acest tablou - "Portretul tinereţii" -, al cărui autor era necunoscut atunci când a fost achiziţionat în 1965, la Londra, ar putea fi singurul portret al Lucreţiei Borgia care a rezistat până în zilele noastre.

Lucreţia Borgia a fost fiica biologică a cardinalului spaniol Rodrigo Borgia, viitorul papă Alexandru al VI-lea (1492 - 1503), a cărui familie a marcat istoria Italiei prin scandaluri şi corupţie.

Acest tablou a fost mult timp considerat ca un portret al unui băiat necunoscut, până în secolul al XX-lea, când a fost expus în public. După ani îndelungaţi de expertize tehnice şi istorice, Carl Villis, conservatorul şef al muzeului australian, a ajuns la concluzia că tabloul este opera maestrului italian Dosso Dossi.

"Generaţii întregi de istorici şi critici de artă au încercat să identifice portretele Lucreţiei Borgia, dar se pare că doar acesta conţine referinţe personale ce conduc direct către această personalitate intrigantă şi istorică", a declarat Willis.

Lucreţia Borgia a inspirat piesa de operă pusă în scenă în 1833 de Donizetti, pe un text scris de Victor Hugo.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici