Teorie controversată: Mormântul lui Tutankhamon a fost construit pentru o femeie

O nouă teorie sugerează că celebra cameră funerară nu a fost destinată iniţial lui Tutankhamon, doi experţi susţinând că mormântul faraonului ar fi fost construit pentru o femeie, afirmaţie ce se bazează pe aspectul camerei şi pe indicii de pe masca funerară realizată din aur, potrivit Descoperă.

2036 afișări
Imaginea articolului Teorie controversată: Mormântul lui Tutankhamon a fost construit pentru o femeie

Teorie controversată: Mormântul lui Tutankhamon a fost construit pentru o femeie

Tutankhamon a fost un faraon egiptean din Dinastia a XVIII-a şi a domnit între anii 1332 î.Hr. şi 1323 î.Hr. El a murit subit, în jurul vârstei de 18 ani, în circumstanţe misterioase.

,,Unul dintre primele lucruri pe care le observi atunci când intri în acest cavou este că ai coborât pe un culoar descendent şi trebuie să faci dreapta. Acest lucru este destul de neobişnuit pentru un mormânt din timpul Dinastiei a XVIII-a, deoarece, în cele mai multe cazuri, mormântul faraonului poate fi observat după ce priveşti spre stânga", a declarat Chris Naunton, Directorul Societăţii Egiptene de Explorare.

În Egiptul Antic, stânga a fost un simbol al masculinităţii atât de important, încât intrarea în mormintele faraonilor se făcea prin partea stângă, scrie Descoperă.

Singurul mormânt din timpul Dinastiei a XVIII-a, care implică un viraj la dreapta, a fost construit pentru un faraon de sex feminin: regina Hatshepsut.

Naunton a menţionat că aspectul mormântului denotă că acesta ar fi fost destinat unei femei.

Yasmin El Shazly, egiptolog la Muzeul Egiptean din Cairo, a declarat că indicii nu au fost pe deplin identificaţi. Ea a subliniat că feţele de pe borcanele canopice, folosite pentru a stoca organele interne ale cadavrului, au feţe foarte feminine, care arată diferit de cele de pe celebra mască funerară a lui Tutankhamon.

Masca iconică poate fi descrisă ca fiind iniţial destinată unui faraon de sex feminin.

Potrivit lui Yasmin El Shazly, faţa măştii a fost iniţial separată de frizură şi doar mai apoi cele două elemente au fost sudate împreună. Acest lucru înseamnă că masca lui Tutankhamon a fost realizată din două piese diferite, în timp ce măştile funerare ale celorlaţi faraoni erau, de obicei, realizate într-o singură bucată. Ea a explicat, de asemenea, că urechile măştii erau găurite iniţial.

,,Aceasta sugerează că frizură aparţinea unei femei”, a declarat Yasmin El Shazly.

Toate argumentele luate împreună sugereză că faraonul a fost înmormântat într-o cameră destinată iniţial unei femeie importante. Această afirmaţie nu este prima de acest fel.

Egiptologul britanic Nicholas Reeves, de la Universitatea din Arizona, a declarat anterior că mormântul lui Tutankhamon pare a fi prea mic pentru un faraon şi că, probabil, ar fi fost redimensionat când acesta a murit.

Analizele ADN efectuate pe mumie au scos la iveală faptul că Tutankhamon suferea de malarie, în timp ce scanarea cu ajutorul tomografului a relevat că acesta probabil a suferit de boala Kohler, care i-a deformat piciorul stâng, obligându-l să folosească bastonul. Dar niciuna dintre boli nu era neapărat fatală.

,,Există o posibilitatea ca faraonul să fi murit când piciorul i s-a fracturat şi oasele i-au străpuns pielea, cauzând o sângerare masivă. Există, de asemenea, şi alte teorii, conform cărora Tutankhamon a murit din cauza dezechilibrelor hormonale cauzate de incest sau a fost omorât”, a declarat Frank Rühli de la Universitatea din Zurich.

Camera mormântului lui Tutankhamon are o dimensiune de anticameră, nu de mormânt destinat unui faraon, ceea ce poate însemna că în jurul camerei funerare se mai pot afla şi alte încăperi.

Reeves crede că mormântul lui Nefertiti se află aproape de cel al lui Tutankhamon şi ar putea explica de ce există un viraj la dreapta aproape de intrare. Cercetătorii cred că există o probabilitate de 90% ca mormântul lui Tutankamon să conţină cel puţin una, dacă nu două, camere ascunse.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici