Timiş: Mic dejun cu bucate tradiţionale, din gospodăriile sătenilor, oferit turiştilor din Margina

Turiştii care vizitează obiectivele din zona Margina, din judeţul Timiş, primesc un mic dejun gratuit cu bucate tradiţionale, din gospodăriile sătenilor, la infocentrul turistic al comunei, în cadrul unui proiect pilot de promovare turistică, transmite corespondentul MEDIAFAX.

895 afișări
Imaginea articolului Timiş: Mic dejun cu bucate tradiţionale, din gospodăriile sătenilor, oferit turiştilor din Margina

Timiş: Mic dejun cu bucate tradiţionale, din gospodăriile sătenilor, oferit turiştilor din Margina

Drumeţii care ajung în zona Margina sunt invitaţi să descopere locul cu căruţa, pe bicicletă sau pe jos în cadrul proiectului “Mic dejun la Margina”, lansat la Timişoara, de către Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului în judeţul Timiş şi Primăria Margina.

Damaris Sivu, responsabil Infocentru Turistic Margina, a anunţat că turiştii care doresc să viziteze obiectivele din zonă vor putea servi gratuit un mic dejun tradiţional, cu bucate din gospodăriile sătenilor. Acesta este alcătuit, printre altele, din jumere, slănină, cârnaţi, unsoare pe pâine cu boia, miere de prună, lapte, brânză şi caşcaval de vacă, brânză de oaie sau de capră, iaurt de casă, pâine de casă, mălai, plăcinte cu mac/nucă, dulceaţă şi răchie de prună.

„Suntem dispuşi, indiferent de oră şi de zi, să primim turişti. Ne-am propus ca fiecare grup de turişti care ne va călca pragul să fie întâmpinat cu o mică degustare la infocentru, un mic dejun cu bucate tradiţionale. Avem o gamă largă de producători locali la Margina, majoritatea sunt tineri. Masa la infocentru este gratuită pentru toţi turiştii care ne anunţă cu câteva zile înainte că vin să ne viziteze, iar pentru cei care doresc să ia prânzul sau cina într-o gospodărie din zonă, noi le punem la dispoziţie contactele”, a afirmat Damaris Sivu.

Potrivit reprezentanţilor Asociaţiei pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului în judeţul Timiş, din cadrul Consiliului Judeţean, frumuseţile din zona Margina pot fi descoperite pe jos, pe bicicletă sau în căruţă.

Asociaţia le propune turiştilor şi un traseu de 18 kilometri, care poate fi străbătut în cel mult cinci ore. Astfel, după ce iau micului dejun, turiştii pot pleca spre Muzeul Satului din Sinteşti, unde sunt expuse peste 100 de obiecte tradiţionale locale. Apoi, drumeţii se pot îndrepta spre Casa tradiţională din Zorani. Urmează, pe deal, Biserica de lemn din Groşi, iar traseul se încheie cu un popas la Stâna lui Ovidiu Crişan, unde se poate servi un prânz cu mămăligă şi tochitură de ceaun, brânză şi răchie de prună. Pe drumul se întoarcere, se poate face oprire şi la Biserica de lemn din Margina.

„Pentru cei care doresc să rămână mai multe zile în zonă a fost realizată o listă a posibilităţilor de cazare. Între obiectivele care mai pot fi vizitate în areal se numără Muzeul Traian Vuia, Lacul Surduc – unde se pot face drumeţii sau plimbări cu bicicleta, se poate vizita Vatra de olari de la Jupâneşti, se poate servi o masă la tradiţionala Ana Lugojana şi, binenţeles, se poate vizita Lugojul, cu multitudinea sa de obiective turistice”, a precizat Delia Barbu, directorul Asociaţiei pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului în judeţul Timiş.

De comuna Margina aparţine şi satul Bulza, în care mai locuiesc doar 16 persoane, în care se poate ajunge şi prin pădure, pe un traseu de 14 kilometri. Singurul drum de acces auto este prin judeţul Arad, iar distanţa de la Margina la Bulza este de aproximativ 50 de kilometri.

„Mai sunt 16 locuitori, plus zece timişoreni care au cumpărat case la Bulza şi vin când au timp liber. Spun că au venit acolo pentru că nu le mai sună telefonul mobil, nu au semnal”, a precizat Ionel Costa, primarul comunei Margina.

În viitor, proiectul ar putea fi extins şi în alte zone din judeţul Timiş.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici