Trofeul obţinut de primul câştigător al maratonului la Jocurilor Olimpice, achiziţionat la licitaţie cu 655.000 euro

Trofeul câştigat de grecul Spyridon Louis la maraton la prima ediţie a Jocurilor Olimpice din era modernă, în 1896, a fost adjudecat cu 655.454 de euro, miercuri, la Londra, fiind achiziţionat de fundaţia elenă Stavros Niarchos, a anunţat casa de licitaţii Christie's.

142 afișări
Imaginea articolului Trofeul obţinut de primul câştigător al maratonului la Jocurilor Olimpice, achiziţionat la licitaţie cu 655.000 euro

Trofeul obţinut de primul câştigător al maratonului la Jocurilor Olimpice, achiziţionat la licitaţie cu 655.000 euro (Imagine: www.christies.com)

Această licitaţie a fost organizată cu 100 de zile înainte de începerea Jocurile Olimpice de la Londra, care vor avea loc în perioada 27 iulie - 12 august.

Fundaţia Stavros Niarchos, înfiinţată de celebrul armator grec, a explicat într-un comunicat, că vrea să "împartă cu poporul elen" cupa de argint de 15 cm.

Trofeul va fi expus într-un vast complex cultural ce va fi deschis de fundaţie în 2015, la Atena. Până atunci, fundaţia va căuta un loc potrivit pentru a prezenta cupa scoasă la licitaţie de moştenitorii legendei maratonului din motive financiare.

Anunţul acestei vânzări a suscitat emoţie în Grecia, după ce nepotul lui Spyridon (sau Spyros) Louis, un pensionar din Atena cu acelaşi nume, a declarat că vrea să "asigure viitorul copiilor săi".

Louis a mai spus că a luat decizia de a vinde trofeul în urmă cu doi ani şi l-a propus statului grec, la un preţ mai mic decât era estimat, dar nu a avut succes din lipsă de buget. El spera să primească la licitaţie între 120.000 şi 160.000 de lire sterline.

Modest agricultor în apropiere de Atena, Spyridon Louis a devenit erou naţional după ce a câştigat maratonul în două ore, 58 de minute şi 50 de secunde, la 29 martie 1896.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici