Un băcăuan pasionat de modelism a realizat peste 200 de machete, una ajungând la Bush

Un băcăuan în vârstă de 47 de ani, calificat ca subinginer auto, dar şi ca inginer TCM, şi pasionat, de peste trei decenii, de aeromodelism şi navomodelism, a realizat peste două sute de modele şi se mândreşte că una dintre machetele sale a ajuns la fostul preşedinte american George W. Bush.

883 afișări
Imaginea articolului Un băcăuan pasionat de modelism a realizat peste 200 de machete, una ajungând la Bush

Un băcăuan pasionat de modelism a realizat peste 200 de machete, una ajungând la Bush

Mihai Gugleş are două calificări - subinginer auto şi inginer TCM, el având şi un masterat în logistica sistemului industrial.

De peste trei decenii, el este pasionat de aeromodelism şi, în special, de navomodelism. De-a lungul timpului, a primit mai multe diplome şi premii, el realizând peste două sute de modele. Pe cele mai simple le-a construit în câteva zile, iar pentru altele a avut nevoie de luni sau chiar de mai bine de un an.

Cu o migală şi o răbdare de invidiat, stă ore, zile şi chiar luni întregi în faţa unei machete, pentru a ridica un bric sau o corabie. El se poate lăuda cu faptul că una din lucrările sale a ajuns tocmai la fostul preşedinte al SUA, George W. Bush.

"Este vorba de nava şcoală a Marinei Militare «Bricul Mircea», un model care a fost făcut cadou, printr-un prieten care a lucrat cu mine la realizarea machetei, chiar lui Traian Băsescu, pe vremea când era ministru al Transporturilor. Am aflat ulterior că macheta mea a ajuns la preşedintele Americii. Este o onoare pentru mine şi asta mi-a dat curaj să continuu", spune Mihai Gugleş.

Bărbatul a participat la sute de concursuri naţionale şi internaţionale şi are acasă un teanc de diplome şi medalii, în special de aur, după cum spune.

Din fibră de sticlă, tablă, lemn de mahon, pânze adaptate şi fire subţiri de cupru a ridicat mai multe prototipuri de vapoare - bricul Mircea, nava Richelieu, nava Aurora.

"Numai la bricul Mircea am lucrat un an şi jumătate. Am vândut tot aurul din casă pentru a-mi cumpăra planul. A fost nevoie de peste 100.000 de piese lucrate manual, în miniatură, pentru a finaliza macheta. Am vândut lucrări la preţ de nimic pentru a mă putea finanţa. Afară, nava Richelieu costă în jur de 50.000 de euro, iar în România, nici 5.000. Cineva mi-a oferit 2.000 de euro. Am făcut peste tot cinste Bacăului, dar Bacăul cu ce m-a ajutat? Cu nimic", spune bărbatul, susţinând că ar vrea să construiască o fabrică de jucării în oraşul în care trăieşte.

El spune că de şase ani se luptă să obţină fonduri pentru a ridica fabrica de jucării.

"Idei sunt o groază, dar nimeni nu ne ajută. Am nevoie de bani pentru a ridica o hală de producţie, pentru utilaje şi materia primă. Vom folosi material plastic ecologic, dar totul costă. De bănci nu te poţi apropia, asociaţi nu găsesc, oamenii care au zis că ne ajută ne-au uitat, nu avem relaţii şi poate că nici noroc. Peste tot sun, bat la uşi, nimic. Răspunsul e unul sec: «vă sunăm noi». Dar acel telefon nu mai sună. Am încercat peste tot, am vrut să mă recalific la Agenţia de Şomaj. Nu se poate. Am cerut ajutor la autorităţile locale. Nimic...", mai spune inginerul.

În 1994, el a publicat şi o carte - "Traforajul şi pirogravura", după care a publicat jocuri de logică şi perspicacitate în reviste şi almanahuri. Spune că a ajuns la capătul răbdării şi al resurselor financiare.

Pe masa sa de lucru mai sunt în prezent în "construcţie" trei modele: nava rusească "Aurora", nava militară "Lenin" şi HMS "Rodnez", navă ce a făcut parte din flota britanică în cel de-Al Doilea Război Mondial.

(Material realizat de Departamentul Corespondenţi, corespondenti@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici