Un expert afgan în caligrafie a creat cel mai mare Coran din lume

Un expert afgan în caligrafie a lucrat timp de cinci ani şi a creat cel mai mare Coran din lume, încercând să arate lumii întregi faptul că tradiţiile şi moştenirea culturală a ţării sale, deşi au fost serios afectate, nu au fost distruse în urma celor 30 de ani de război.

256 afișări
Imaginea articolului Un expert afgan în caligrafie a creat cel mai mare Coran din lume

Un expert afgan în caligrafie a creat cel mai mare Coran din lume

Volumul are dimensiuni de 2,28 metri x 1,55 metri şi a fost certificat drept cel mai mare Coran din lume de ministrul afgan pentru chestiuni religioase, potrivit centrului cultural din Kabul în se află lucrarea.

Precedentul record era deţinut de un Coran realizat în regiunea rusă Tatarstan şi avea dimensiuni de 2 metri x 1,5 metri.

Coranul afgan cântăreşte 500 de kilograme, iar cele 218 pagini sunt legate în coperte din piele, confecţionate din pieile a 21 de capre. Un astfel de volum costă o jumătate de milion de dolari pentru a putea fi confecţionat.

Mohammad Sabir Khedri, expertul în caligrafie din spatele acestui proiect, a colaborat cu nouă studenţi pentru a realiza designul paginilor, în care textul - scris cu litere aurii - este încadrat de câteva milioane de puncte mici şi colorate, care alcătuiesc decoraţiuni spectaculoase, cu o puternică încărcătură simbolistică.

Khedri a reuşit să păstreze secretul asupra capodoperei sale timp de doi ani. Lucrarea sa a fost finalizată în 2009, însă procedura de legare a paginilor şi clădirea în care trebuia să fie depus volumul, au fost finalizate abia la începutul anului 2012.

Coranul este expus într-un centru cultural înfiinţat iniţial în anii 1980, în care se aflau odinioară 50.000 de cărţi, un centru medical şi şcoli de meşteşuguri tradiţionale, unde erau confecţionate celebrele covoare afgane.

Toate acestea au fost distruse în timpul războiului civil care a urmat după retragerea din 1989 a trupelor sovietice şi în timpul regimului talibanilor care a început în 1996.

Centrul a fost redeschis în anul 2001, iar Zahra Naderi , fiica expertului în caligrafie, coordonează activitatea bibliotecii din acest centru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici