Un judecător american a decis că piesa "Loca" interpretată de Shakira nu este plagiată - VIDEO

Procesul în care un judecător a decis în august 2014 că single-ul "Loca", lansat de Shakira în 2010, ar fi fost o copie ilegală după un cântec al unui compozitor dominican a cunoscut o răsturnare spectaculoasă de situaţie, luni, după ce acelaşi oficial a decis că acel muzician a minţit în instanţă.

311 afișări
Imaginea articolului Un judecător american a decis că piesa "Loca" interpretată de Shakira nu este plagiată - VIDEO

Un judecător american a decis că piesa "Loca" interpretată de Shakira nu este plagiată

Potrivit Reuters, acelaşi judecător american a ajuns la concluzia că o casetă audio, care a stat la baza întregului proces, era falsă, informează Reuters.

"A existat un element substanţial de fraudă în acest proces", a spus judecătorul districtual Alvin Hellerstein din Manhattan, respingând plângerea în care companiile Sony/ ATV Latin şi Sony/ ATV Discos erau acuzate de încălcarea drepturilor de autor.

În august 2014, judecătorul Hellerstein a ajuns la concluzia că acel single interpretat de Shakira în limba spaniolă şi o piesă a unui rapper dominican cunoscut sub numele de scenă El Cata erau copii ilegale ale unui cântec interpretat de Ramon Arias Vasquez, intitulat "Loca con su Tiguere". Acelaşi judecător considera în acel moment că grupul Sony şi diviziile sale comerciale se făceau vinovate de încălcarea drepturilor de autor.

Shakira a ajuns pe primul loc în topul Latin Billboard cu single-ul "Loca", iar acesta s-a vândut în peste 5 milioane de copii pe plan mondial.

Casa de discuri newyorkeză Mayimba Music, care deţine drepturile de autor asupra pieselor compuse de Ramon Arias Vasquez, a dat în judecată grupul Sony în 2012.

Luni, judecătorul Hellerstein a anunţat că o serie de probe prezentate de grupul Sony "au oferit dovezi competente şi substanţiale" care au demonstrat că acea casetă pe care Arias ar fi înregistrat cântecul respectiv - utilizată apoi pentru înregistrarea drepturilor sale de autor în Statele Unite - nu a fost realizată în 1998, aşa cum afirmau autorii ei. Ca urmare, a spus judecătorul american, procesul iniţiat pentru încălcarea drepturilor de autor nu este unul valid.

Nu se ştie deocamdată dacă Mayimba Music va face recurs.

Judecătorul Hellerstein ar fi trebuit să stabilească luni daunele financiare care ar fi trebuit să fie plătite, în momentul în care avocaţii grupului Sony au prezentat în instanţă un set nou de dovezi.

Luni, judecătorul american a spus că şi-a pierdut încrederea în mărturia compozitorului Arias. El a prezentat cu acea ocazia o fotografie de pe carcasa casetei audio în care apărea un bărbat adult, Jhoan Gonzalez. Gonzalez s-a născut în 1989 şi ar fi avut vârsta de nouă ani în 1998, în perioada în care caseta a fost înregistrată, potrivit reclamanţilor.

Judecătorul Hellerstein a spus că şi alte cântece de pe casetă aparţin unui grup dominican şi au fost compuse în 2008 şi 2009. El spune că single-ul lui Arias a fost creat în aceeaşi perioadă.

Cântecul "Loca con su Tiguere" a fost înregistrat în epocă pe o casetă, ce a fost prezentată în proces.

Piesa a fost preluată apoi de un alt cântăreţ, Eduard Edwin Bellou Pou (Bello), cunoscut sub numele de scenă "El Cata", în 2007, devenind un succes în Republica Dominicană. "El Cata", ale cărui albume sunt distribuite de Sony Music, a afirmat apoi că piesa era compoziţia sa.

Albumul "Sale el Sol", lansat de Shakira în 2010, conţinea două cântece care erau versiuni ale piesei lui Bello, a precizat judecătorul newyorkez.

De-a lungul carierei, Shakira a primit numeroase premii, printre care două premii Grammy, opt Latin Grammy şi a fost nominalizată la premiile Globul de Aur în 2007, pentru melodia "Despedida", inclusă pe coloana sonoră a filmului "Dragoste în vremea holerei", de Mike Newell. Albumele Shakirei s-au vândut în peste 50 de milioane de copii pe plan mondial. Artista a lansat, în duet cu Rihanna, single-ul "Can't Remember to Forget You", inclus pe cel mai recent album al cântăreţei de origine columbiană, intitulat "Shakira", care este al zecelea disc de studio din cariera sa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici