Un miliardar australian vrea să construiască o copie modernă a Titanicului. Care sunt modificările faţă de vasul legendar

Miliardarul australian Clive Palmer a anunţat, luni, că intenţionează să construiască în China o copie modernă a Titanicului, la fel de luxoasă ca transatlanticul original, a cărei călătorie inaugurală din Anglia spre New York este prevăzută a avea loc în anul 2016.

261 afișări
Imaginea articolului Un miliardar australian vrea să construiască o copie modernă a Titanicului. Care sunt modificările faţă de vasul legendar

Clive Palmer (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Clive Palmer, care a făcut avere în industria minieră, a trimis comanda constructorului naval chinez CSC Jinling Shipyard, fără să precizeze însă suma investiţiei.

Potrivit caietului de sarcini, noul vas, denumit Titanic II, va respecta gabaritul original - un vapor de dimensiuni uriaşe, despre care se spunea că nu poate fi scufundat, dar care a naufragiat în timpul călătoriei sale inaugurale, în noaptea de 14 spre 15 aprilie 1912, după ce s-a ciocnit de un aisberg în Atlanticul de nord.

"Va fi la fel de mare şi de luxos ca Titanicul, dar va fi echipat cu tehnologie de ultimă oră şi cu sisteme de securitate şi de navigare moderne", a declarat industriaşul australian într-un comunicat.

"Titanic II va naviga în emisfera nordică, iar călătoria sa inaugurală din Anglia spre America de Nord este prevăzută pentru sfârşitul anului 2016", a precizat Clive Palmer.

Marina chineză a fost invitată să escorteze transatlanticul cu această ocazie.

Anunţul a fost făcut într-o perioadă în care lumea întreagă a comemorat centenarul acestei catastrofe. Construit în şantierele navale din Belfast, Titanicul s-a scufundat în decurs de trei ore, făcând circa 1.500 de victime. Epava sa se află pe fundul oceanului, la o adâncime de 3.800 de metri.

Clive Palmer afirmă că noul vapor va fi un omagiu adus echipajului de pe Titanic.

Proprietate a companiei White Star Line, Titanicul era cel mai mare pachebot din epoca sa.

Clive Palmer şi-a înfiinţat propria companie, Blue Star Line, pentru a-şi lansa propriul pachebot, ce va avea o lungime de 270 de metri.

Antreprenorul australian a promis că luxul va fi prezent ca şi pe vasul original, în cele 840 de cabine repartizate pe cele nouă punţi, în restaurante, piscine şi săli de sport. Vor fi angajaţi cercetători care să caute în arhive detalii pentru a putea apoi să fie recreat designul interior.

Singurele modificări aduse vor fi de ordin tehnic: coca vasului va fi sudată, nu nituită, pachebotul va fi înzestrat cu un bulb de etravă care reduce rezistenţa la valuri, motoare Diesel şi propulsoare la proră, care permit o manevrabilitate mai bună.

O expoziţie permanentă despre Queensland, provincia australiană de unde este originar Clive Palmer, va fi amenajată în magaziile de cărbune de pe Titanic II.

Clive Palmer, a cărui avere este estimată la peste 5 miliarde de dolari australieni (3,7 miliarde de euro), este unul dintre marii furnizori de cărbune şi minereuri de fier pentru industria chineză.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici