Un "nor digital" ar putea acoperi în curând cerul Londrei

O construcţie sub forma unui "nor digital" uriaş, care va pluti pe cerul Londrei, a fost proiectată de o echipă internaţională de arhitecţi, artişti şi ingineri, informează BBC News Online, care menţionează că aceasta va include turnuri înalte de 120 de metri.

255 afișări
Imaginea articolului Un "nor digital" ar putea acoperi în curând cerul Londrei

Un "nor digital" ar putea acoperi în curând cerul Londrei (Imagine: www.raisethecloud.org)

Construcţia va include turnuri înalte de 120 de metri şi o serie de bule din plastic interconectate, care vor putea fi utilizate pentru afişarea de imagini şi informaţii digitale.

Cunoscută sub numele "The Cloud" (norul), construcţia va putea fi utilizată şi ca punct de observaţie, dar şi ca parc. Structura neconvenţională a fost, iniţial, imaginată pentru a reprezenta componenta centrală a satului olimpic londonez.

Designerii acesteia intenţionează să ridice construcţia cu ajutorul fondurilor colectate prin micro-donaţii de la milioane de persoane.

"Este o iniţiativă care provoacă oamenii să lucreze împreună pentru a ridica «The Cloud» (norul - n.r.)", a spus Carlo Ratti, unul dintre arhitecţii care au realizat proiectul şi care lucrează la Massachusetts Institute of Technology (MIT).

"Putem construi «The Cloud» cu cinci sau cincizeci de milioane de lire sterline. Flexibilitatea sistemului structural ne permite să ajustăm mărimea construcţiei la nivelul finanţării", a adăugat el, precizând că dimensiunile structurii vor evolua în funcţie de numărul de contribuţii.

Paola Antonelli, curator al secţiei de arhitectură şi design din cadrul Museum of Modern Art din New York, care a văzut designul, a descris proiectul drept "un spectacol sculptural" şi "o celebrare a tehnologiei".

"The Cloud" este proiect finalist al unei competiţii lansate de primarul capitalei britanice, Boris Johnson. Primarul a lansat concursul în vederea construirii unei atracţii turistice pentru Parcul Olimpic şi care să includă elemente specifice Londrei.

Primarul Londrei este încă în etapa de deliberare, înainte de a decide care proiect va fi realizat dintre cele finaliste, a declarat un purtător de cuvânt.

Echipa "The Cloud", care îi include pe scriitorul Umberto Eco şi ingineri de la Arup, a decis să meargă înainte cu proiectul şi să publice detaliile acestuia.

Structura are la bază desene ale artistului Tomas Saraceno.

În cadrul proiectului, sferele vor fi realizate din ETFE (Ethylene tetrafluoroethylene), acelaşi material folosit şi la construirea Centrului Acvatic din Beijing. Sferele vor fi folosite ca elemente structurale, spaţii de locuit, decoraţii sau ecrane LCD pe care vor putea fi proiectate informaţii.

"Am putea oferi un flux al căutărilor efectuate de londonezi pe parcursul Olimpiadei, pentru a alcătui un «barometru» în timp real al intereselor şi stării oraşului", a anunţat Google, unul dintre susţinătorii proiectului, care s-a oferit să furnizeze şi fluxurile de informaţii.

Echipa proiectului vrea să proiecteze şi informaţii meteo, date legate de numărul de spectatori ai Olimpiadei, rezultate privind întrecerile şi chiar imagini ale Torţei Olimpice. Rampele, scările şi lifturile vor transporta oamenii în partea superioară a construcţiei, de unde vor putea admira panorama oraşului.

Construcţia va include şi elemente care vor fi umflate şi se vor afla în partea superioară a clădirii, în zona turnurilor, ele urmând a fi stabilizate prin intermediul unei reţele de cabluri metalice.

Tehnologia, similară celei utilizate la zgârie-norii niponi pentru a rezista la cutremure, va împiedica tunurile să fie doborâte de vânt.

"Numeroase turnuri înalte au precedat această construcţie, însă proiectul nostru implică cel mai mare grad de transparenţă, utilizarea minimă de materiale şi un volum impresionant creat cu ajutorul sferelor", a declarat Joerg Schleich, inginerul care a proiectat structura turnurilor.

Schleich a lucrat şi la realizarea stadionului olimpic din Munchen, precum şi la numeroase turnuri construite pe acelaşi model cu "The Cloud".

Structura va avea capacitatea de a colecta toată energia pe care o produce, potrivit profesorului Ratti. Astfel, construcţia va fi dotată cu celule solare amplasate pe sol şi în interiorul unora dintre sfere, în timp ce lifturile vor utiliza energie regenerabilă de tipul celei folosite de maşinile hibrid.

În plus, potrivit designerilor, energia potenţială generată de vizitatorii aflaţi în vârful turnurilor ar urma să fie transformată în curent electric.

Echipa care a proiectat structura a lansat un apel online în vederea strângerii de fonduri, pe site-ul www.raisethecloud.org, şi urmează să realizeze şi un site dedicat "The Cloud".

În plus, Google a pus la dispoziţia iniţiatorilor proiectului publicitate gratuită pentru eforturile de strângere de fonduri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici