Un oraş mayaş antic a fost descoperit în jungla din sudul Mexicului

Un vechi oraş mayaş necunoscut până acum a fost descoperit în jungla din sudul Mexicului, a anunţat marţi institutul de antropologie din această ţară, adăugând că a fost probabil un centru important în urmă cu peste o mie de ani.

1161 afișări
Imaginea articolului Un oraş mayaş antic a fost descoperit în jungla din sudul Mexicului

Sursa foto: Twitter

Clădiri, coloane de piatră şi piramide de 15 metri înălţime alcătuiesc aşezarea, despre care se crede că a fost un centru important între anii 250 şi 1000 d.Hr. şi care se află într-o porţiune de junglă neexplorată în mare parte, de o dimensiune mai mare decât cea a Arizonei.
 
Oraşul - numit Ocomtún sau "coloană de piatră" - se întinde pe aproximativ o cincime de milă pătrată şi este situat în regiunea Campeche din Peninsula Yucatan, care desparte Golful Mexic şi Marea Caraibelor.
 
Acesta a fost descoperit în luna mai de arheologul sloven Ivan Šprajc, care a condus o echipă în jungla deasă şi a petrecut o lună pentru a descoperi rămăşiţele oraşului, a anunţat marţi Institutul Naţional de Antropologie şi Istorie din Mexic (INAH).
 
Potrivit lui Šprajc, coloanele ar fi servit ca intrări la etajele superioare ale clădirilor. Oraşul este construit în jurul a trei pieţe principale, dispunând şi de curţi pe care locuitorii mayaşi ar fi jucat un joc de minge antic, relatează DailyMail.
 
Ocomtún a fost descoperit cu ajutorul scanerelor LiDAR, descrise de National Geographic ca fiind unul dintre cele mai interesante instrumente moderne ale arheologiei, care utilizează imagini cu laser capturate dintr-o aeronavă pentru a identifica obiectele şi structurile ascunse sub pământ. 
 
Civilizaţia mayaşă, cunoscută pentru calendarele sale matematice avansate, se întindea în sud-estul Mexicului şi în părţi din America Centrală. De asemenea, sunt renumiţi pentru templele lor piramidale şi clădirile din piatră.
 
Deşi se crede că au existat timp de milenii, din jurul anului 1800 î.Hr. până în jurul anului 1000 d.Hr., arheologii cred că Ocomtún a căzut târziu în timpul civilizaţiei, între 800 şi 1000 d.Hr.
 
Situl Ocomtún are o zonă centrală, situată pe un teren înalt, înconjurată de zone umede extinse, a declarat Šprajc într-un comunicat.
 
Jocurile cu mingea erau populare în toată regiunea mayaşă şi constau în trecerea unei mingi de cauciuc pe un teren fără a folosi mâinile şi în trecerea ei printr-un mic cerc de piatră.
 
Experţii consideră că jocul cu mingea a fost practicat în întreaga regiune mesoamericană şi este probabil cel mai vechi joc din istoria sportului. Se joacă pe un teren cu podea de piatră, cu o lungime de aproximativ 160 de metri.
 
Šprajc a declarat că echipa sa a găsit, de asemenea, altare centrale într-o zonă mai apropiată de râul La Riguena, care ar fi putut fi concepute pentru ritualuri comunitare, deşi sunt necesare mai multe cercetări pentru a înţelege culturile care au trăit acolo. 
 
El a sugerat în ultimul său anunţ că prăbuşirea oraşului a fost probabil o reflectare a "schimbărilor ideologice şi demografice" care au dus la prăbuşirea mai largă a societăţilor mayaşe din acea regiune în jurul secolului al X-lea.
 
La începutul acestui an, o abordare LiDAR similară a fost folosită pentru a identifica o altă civilizaţie mayaşă în Guatemala.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici