VIDEO Un startup din Los Angeles a creat un rover spaţial de ultimă generaţie. FLEX poate fi condus de astronauţi sau prin telecomandă

  • Un startup din zona Los Angeles, fondat de un inginer veteran în robotică pentru zboruri spaţiale, a prezentat joi prototipul său complet, funcţional, pentru un rover lunar de nouă generaţie care este la fel de rapid ca vechiul "moon buggy" al NASA, dar care este proiectat să facă mult mai multe.
  • FLEX este proiectat pentru a fi utilizat în cadrul programului Artemis al NASA.
435 afișări
Imaginea articolului VIDEO Un startup din Los Angeles a creat un rover spaţial de ultimă generaţie. FLEX poate fi condus de astronauţi sau prin telecomandă

Sursa foto: Twitter

Compania Venturi Astrolab a publicat fotografii şi înregistrări video care arată cum vehiculul său FLEX (Flexible Logistics and Exploration) se deplasează în deşertul accidentat din California, în apropiere de Parcul Naţional Death Valley, în timpul unui test de teren de cinci zile, în decembrie.
 
Directorii Astrolab spun că roverul FLEX cu patru roţi, de mărimea unei maşini, este proiectat pentru a fi utilizat în cadrul programului Artemis al NASA, care vizează întoarcerea oamenilor pe Lună încă din 2025 şi stabilirea unei colonii lunare pe termen lung, ca precursor al trimiterii de astronauţi pe Marte.
 
Spre deosebire de maşinile spaţiale din anii 1970 din epoca Apollo sau de actuala generaţie de rovere robotizate de pe Marte adaptate pentru sarcini şi experimente specializate, FLEX este conceput ca un vehicul universal care poate fi condus de astronauţi sau prin telecomandă.
 
Construit în jurul unui sistem modular de încărcătură utilă inspirat de transportul maritim convenţional în containere, FLEX este suficient de versatil pentru a fi utilizat pentru explorare, livrarea de încărcături, construcţia de situri şi alte activităţi logistice pe Lună, afirmă compania.
 
Pentru ca omenirea să trăiască şi să opereze cu adevărat în mod susţinut în afara Pământului, trebuie să existe o reţea eficientă şi economică pe tot drumul de la rampa de lansare până la avanpostul final", a declarat fondatorul şi directorul general al Astrolab, Jaret Matthews, într-o declaraţie în care a anunţat dezvoltarea roverului.
 
Alte companii aerospaţiale au anunţat noi concepte de proiectare a roverelor lunare, "dar, până acum, cred că suntem singurii care au produs un prototip funcţional de această amploare şi capacitate", a declarat Matthews într-un interviu pentru Reuters.

FLEX vs. Apollo

În cazul în care NASA adoptă FLEX şi platforma sa modulară de încărcare pentru Artemis, acesta ar deveni primul rover cu capacitate de transport de pasageri care va păşi pe suprafaţa lunară de la Apollo 17, ultima dintre cele şase misiuni americane originale cu echipaj uman pe Lună, în decembrie 1972.
 
Vehiculul de rulare lunară al misiunii Apollo 17 a stabilit un record de viteză pe Lună de 17,7 km/h. FLEX se poate deplasa la fel de rapid.
 
Astronauţii de pe Apollo au constatat că "au petrecut la fel de mult timp în afara solului ca şi pe el la această viteză, aşa că este un fel de limită practică pentru Lună", unde gravitaţia este de o şesime din cea a Pământului, a declarat Matthews, fost inginer de rovere pentru Jet Propulsion Laboratory al NASA.
 
În timp ce LRV-urile Apollo transportau până la doi astronauţi aşezaţi la comenzile sale, ca o maşină, pasagerii FLEX - unul sau doi odată - călătoresc în picioare în spate, conducând vehiculul cu ajutorul unui joystick.
 
Roverul în sine, cu un ampatament asemănător cu cel al unui Jeep, cântăreşte puţin peste 500 de kilograme, dar are o capacitate de încărcare de 3.300 de kilograme, cam cât o camionetă uşoară.
 
Cu bateriile sale alimentate cu energie solară complet încărcate, vehiculul poate conduce doi astronauţi timp de opt ore la rând şi are o capacitate energetică suficientă pentru a supravieţui frigului extrem al unei nopţi lunare, până la 300 de ore în întuneric total, la polul sud al Lunii, a declarat Matthews.
 
În timpul testului pe teren de la Dumont Dunes Off-Highway Recreation Area, roverul a fost pilotat de astronautul canadian pensionat şi membru al consiliului consultativ Astrolab, Chris Hadfield, şi de Michelle Lin, studentă absolventă a MIT în domeniul aerospaţial.
 
Un filmuleţ video i-a arătat pe cei doi, îmbrăcaţi în costume spaţiale simulate, călărind vehiculul peste o dună de nisip şi folosindu-l pentru a instala un panou solar vertical de mari dimensiuni.
 
A fost foarte distractiv să conducem FLEX-ul", a declarat Hadfield în videoclip.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici