Viţa de Vie a sărbătorit 15 ani, la Operă, cu hiturile ei îmblânzite în variantă acustică - FOTO

Trupa Viţa de Vie a sărbătorit 15 ani de rock pe scena Operei Naţionale Bucureşti, cu un concert - care a fost sold out - ce a inclus variante acustice ale celor mai iubite hituri ale ei, colaborări cu invitaţi surpriză, dar şi evenimente care nu erau trecute în program.

471 afișări
Imaginea articolului Viţa de Vie a sărbătorit 15 ani, la Operă, cu hiturile ei îmblânzite în variantă acustică - FOTO

Viţa de Vie a sărbătorit 15 ani, la Operă, cu hiturile ei îmblânzite în variantă acustică (Imagine: Alexandru Solomon/Mediafax Foto)

Scena Operei Naţionale Bucureşti a fost aranjată special pentru un concert rock acustic. Cu covoare persane pe jos, lumânări aprinse şi rame de tablouri clasice în care, mai târziu, s-au aprins ecrane plasmă pentru proiecţii - spaţiul era pregătit pentru venirea rockerilor, care au prezentat, într-o oră şi jumătate, varianta îmblânzită a hiturilor lor.

Membrii trupei, îmbrăcaţi în negru, şi-au salutat fanii înainte de începerea propriu zisă a show-ului, care a fost deschis cu varianta orientală a piesei "Iamma".

"A fost greu la intrare?", a întrebat liderul trupei, Adrian Despot, publicul din sală. Un "daa" s-a ridicat din scaunele de pluş ale sălii unde stăteau cei care, în urmă cu câteva minute, aşteptau cuminţi la cozile de la intrarea în clădire.

"Nu am fi crezut că se umple sala", a continuat Despot. "Doar Sorin (Dănescu, clăpar, n.r.) a crezut", a mai spus acesta. "Dar de unde ştii că trei sferturi nu sunt prietenii mei?", a glumit clăparul trupei Viţa de Vie.

Concertul aniversar a fost plin de noutăţi. "De exemplu, eu stau jos. Asta e o noutate", a spus solistul formaţiei Viţa de Vie. "Şi voi staţi jos. Şi asta e o noutate", a glumit el.

Solistul trupei le-a povestit fanilor că ideea unui concert acustic a stat în mintea membrilor formaţiei de şapte ani încoace. Unele melodii "se cereau" în stil acustic, altele, mai puţin. Una dintre piesele care s-au potrivit stilului de la concertul de 15 ani şi a ieşit "al naibii de bine" a fost melodia-parodie "Vino la mine". "A fost ciudat, pentru că ea mai fusese prelucrată o dată şi noi am mai prelucrat-o o dată... ceea ce înseamnă că, la bază, e un cântec al naibii de bun", a spus Despot.

După piesa "Visare", concertul acustic Viţa de Vie era să devină unplugged, pentru că lui Sorin Dănescu nu i-au mai funcţionat clapele. Membrii trupei şi publicul au făcut faţă situaţiei cu umor şi cu răbdare. "Când cânţi într-un club cu o capacitate de 37 de oameni, totul merge perfect... acum... ", explica Despot. "Dacă vreţi banii înapoi...", se explica zâmbind Sorin Dănescu, în timp ce un sunetist încerca să repare situaţia "... nu se poate". După ce defecţiunea tehnică a fost remediată, o melodie mai târziu, nu a mai funcţionat microfonul lui Despot. Dar situaţia a fost din nou salvată cu umor şi de membrii trupei şi de invitaţii lor. La venirea pe scenă, Tudor Chirilă - care a cântat cu Despot piesa "Ce contează" - s-a apropiat de microfon să vorbească, dar nu s-a făcut auzit în sală. "Bună searaaaaa", a strigat Chirilă fără microfon.

Nu toate hiturile au sunat bine acustic. Despot a spus cu jumătate de voce că va arăta publicului varianta acustică a piesei "Sunetul mai tare", dar doar pentru curiozitate. A urmat un moment istoric: piesa cunoscută ca "Fetele de la Căpâlna" a avut, pentru prima dată, versuri, precum "dacă crezi că e momentul..." şi "leagă-ţi păru' cu-n elastic". Dar varianta acustică a piesei "Sunetul mai tare" nu s-a oprit aici. După un interludiu, piesa "Sunetul mai tare" a fost cântată şi pe ritmuri populare.

Melanjul de stiluri a continuat târziu în seară cu apariţia Alexandrinei pe scenă. Prezenţă diafană, purtând o elegantă rochie neagră şi lungă, Alexandrina a avut nevoie de apă când a fost anunţată că va cânta, împreună cu Viţa de Vie, melodia "Varză". "Dar de ce eu?", a întrebat ea. "Pentru că eşti cea mai bună", i-a răspuns elegant Despot, înainte să înceapă să cânte una dintre cele mai delicate variante acustice din concert, pe celebra de acum melodie.

Cu violoncel, flaut şi alte instrumente care, până atunci, nu fuseseră prezente în paleta folosită de formaţie, concertul Viţa de Vie acustic s-a încheiat cu varianta jazz a melodiei care a făcut furori printre rockeri şi care a fost lansată pe "Fenomental" - probabil singurul album românesc lansat într-o cutie de medicamente -, "Basul şi cu toba mare".

"Nu ne-am imaginat că o să cântăm un concert la Operă şi că Opera o să fie plină. Ăsta este un vis pe care nu l-am avut", a spus Despot în încheierea show-ului.

La bis, printre "Liber" şi "Praf de stele", Sorin Dănescu a adus un omagiu tuturor celor care au contribuit la activitatea trupei Viţa de Vie. "Media în care cântăm nu este cea mai bună. (...) Facem mii de kilometri şi cântăm în cluburi înghesuite, cu fum de ţigară (...) şi de acum înainte va fi la fel, dar această seară este a noastră şi voi aţi făcut-o", a spus Sorin Dănescu.

Trupa a fost aplaudată în picioare la ieşirea de pe scena Operei Naţionale.

Show-ul de la Opera Naţională Bucureşti a fost înregistrat şi video, cu zeci de camere, urmând ca acest concert să fie lansat pe DVD.

Viţa de Vie este una dintre cele mai cunoscute trupe de rock din România, cu albume precum "Fenomental" şi Exxtra" şi hituri precum "Basul şi cu toba mare", "Liber" şi "Visare". Înfiinţată în 1996, Viţa de Vie este o formaţie de rock alternativ, având ocazional influenţe rap, hardcore, jazz şi reggae. Primul ei album, "Rahova", a fost lansat în 1997, iar cel mai recent - "Fetish", pe 18 martie 2010.

(Material realizat de Oana Ghiţă, oana.ghita@mediafax.ro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici