Vulpile au fost odinioară cei mai buni prieteni ai oamenilor, sugerează un studiu

  • Oamenii şi vulpile au o istorie mai strânsă decât s-a crezut.
  • Un studiu recent a descoperit că o vulpe a fost îngropată alături de un om în Patagonia, acum 1.500 de ani.
538 afișări
Imaginea articolului Vulpile au fost odinioară cei mai buni prieteni ai oamenilor, sugerează un studiu

O nouă analiză a dovezilor dintr-o înmormântare din Patagonia, care datează de aproximativ 1.500 de ani, sugerează o legătură strânsă între un vânător din sudul Americii de Sud şi specia de vulpe dispărută Dusicyon avus. Scheletul aproape complet al vulpii a fost găsit în mormânt alături de un vânător, notează CNN.

O analiză aprofundată a ADN-ului şi a dietei vulpii a demonstrat că aceasta era îmblânzită şi mânca aceeaşi hrană ca oamenii.

Descoperirea se adaugă la dovezi din alte situri funerare de pe alte continente care sugerează că vulpile au fost domesticite ca animale de companie în diverse culturi.

Noţiunea de vulpi ca animale de companie în America de Sud se aliniază cu dovezile din alte înmormântări de vulpi din Europa şi Asia, a declarat dr. Aurora Grandal-d'Anglade, de la Universidade da Coruña din Spania.

Grandal-d'Anglade, care nu a fost implicată în noul studiu, a descris anterior morminte din Epoca Bronzului din Peninsula Iberică, care includeau zeci de câini şi patru vulpi îngropate alături de oameni. Cercetătorii au descoperit că vulpile fuseseră aranjate la fel ca şi câinii, ceea ce sugerează că şi acestea erau tovarăşi pentru oameni.

"Nu există niciun motiv pentru care vulpile nu ar putea fi domesticite", a declarat Grandal-d'Anglade pentru CNN. "Ştim că oamenii din multe societăţi complet diferite ţin adesea animale domestice (inclusiv maimuţe, păsări, reptile) pur şi simplu ca animale de companie. Privite din această perspectivă, apar tot mai multe situri în care vulpile par să fi jucat rolul de animale de companie."

Deşi domesticirea nu a cauzat dispariţia Dusicyon avus, este posibil ca introducerea câinilor domestici de către coloniştii europeni să fi dus la concurenţă pentru hrană şi spaţiu.

De asemenea, este posibil ca bolile transmise de câini să fi contribuit la declinul populaţiei de vulpi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici