Államtitkár: lobbitörvény készül, legyen tisztább a magánszféra és az állam kapcsolata

Ilan Laufer, a vállalkozásügyi minisztérium államtitkára azt mondta, jelenleg készülőben van egy lobbitörvény, amely a magánszféra és az állam kapcsolatának átláthatóbbá tételét célozza, és nem hagy helyet a különböző értelmezéseknek.

36 afișări
Imaginea articolului Államtitkár: lobbitörvény készül, legyen tisztább a magánszféra és az állam kapcsolata

Államtitkár: lobbitörvény készül, legyen tisztább a magánszféra és az állam kapcsolata

„Ma vállalkozóként nagyon nehéz odamenni tárgyalni egy köztisztségviselőhöz, egy helyi vagy központi hatóság képviselőjéhez, hogy valamilyen projektet kezdeményezzünk” – mondta el Laufer, aki szerint nagyon sokan attól félnek, hogy a lobbitevékenységet valaki befolyással való üzérkedésként értelmezi.

„Még akkor is, ha közérdekről van szó, ezt többféleképpen lehet értelmezni, és nagyon sokszor befolyással való üzérkedésként értelmezik, ami mindenkinek a legnagyobb félelme, aki ilyesmivel foglalkozik. Pontosan meg kell határoznunk a tevékenység korlátait, le kell írnunk, mit jelent pontosan a lobbi, hogy a dolgok a lehető legátláthatóbbak legyenek, és legyen világos azoknak a hatásköre, akik lobbitevékenységet folytatnak, hogy ne legyen helye semmilyen értelmezésnek” – fogalmazott az államtitkár.

Elmondása szerint a minisztérium vidéki hivatalait ügynökségekké fogják alakítani, erre a célra már el is készült a kormányhatározat tervezete, amely legkésőbb két hét múlva kerül a kormányülés napirendjére.

„Idén nagyszabású terveink vannak a minisztériumnál. A 2017-es évi költségvetésünk megközelítőleg 1,7 milliárd lej, ennek a hónapnak a végén pedig kezdődik a Start-up Nation programra való beiratkozás. Emiatt is tudatosult bennünk, hogy helyi irodáinkat valódi ügynökségekké kell alakítanunk, amelyek a külföldi beruházásokkal kapcsolatos feladatokat is átvállalnak majd” – tette hozzá Ilan Laufer. Az államtitkár az Invest in Romania elnevezésű konferencián vett részt Ploieşti-en.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici