Az év első két hónapjában 9,2 százalékkal bővült az export és 10,9 százalékkal az import

Az év első két hónapjában 2016 azonos időszakához mérten 9,2 százalékkal bővült az export és 10,9 százalékkal az import – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) által hétfőn nyilvánosságra hozott adatsorokból.

18 afișări
Imaginea articolului Az év első két hónapjában 9,2 százalékkal bővült az export és 10,9 százalékkal az import

Az év első két hónapjában 9,2 százalékkal bővült az export és 10,9 százalékkal az import

A 2017. január 1. – február 28. időszakban az export fob-paritáson 9,74 milliárd eurót tettek ki, míg az import cif-paritáson meghaladta a 11 milliárd eurót.

Így a külkereskedelmi mérleg hiánya (fob/cif) az év első két hónapjában 1,2 milliárd euró volt, 267,5 millió euróval több, mint az előző év azonos időszakában rögzített érték.

2017 februárjában a kivitel meghaladta az 5 milliárd eurót, a behozatal pedig 5,72 milliárd euróra rúgott, a deficit tehát 651,6 millió euró volt.

A tavalyi év második hónapjához viszonyítva, az export 5,4 százalékkal, az import pedig 5,5 százalékkal bővült.

A 28 tagú Európai Unión belül a kivitel az első két hónapban 7,4 milliárd eurót tett ki, a behozatal pedig 8,3 milliárd euróra rúgott – ez jelentette az export 76 százalékát és az import 75,6 százalékát.

Az EU-n kívülre 2,34 milliárd euró értékben szállított Románia, onnan pedig 2,68 milliárd euró értékben hozott be árut – ezek teszik ki a kivitel 24 százalékát és a behozatal 24,4 százalékát.

A vizsgált időszakban is az autók és más közlekedési eszközök jelentik a legnagyobb tételt mindkét oldalon: az exportnál 48 százalékra, az importnál pedig 37 százalékra rúgnak.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici