CSM-elnök: ami a DNA-nál történik, az nem konfliktus

Mariana Ghena, a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) elnöke kedden azt mondta, nem lehet „konfliktusnak” nevezni azt, ami az Országos Korrupcióellenes Ügyosztálynál (DNA) történik, hozzátéve: a CSM meg fogja állapítani, sérült-e az ügyészek és bírók megítélése a történtek miatt.

15 afișări
Imaginea articolului CSM-elnök: ami a DNA-nál történik, az nem konfliktus

CSM-elnök: ami a DNA-nál történik, az nem konfliktus

A CSM elnöke a fentieket kedden, a tanács plenáris ülésének kezdete előtt nyilatkozta, annak kapcsán, hogy a DNA nyolc ügyésze kért a CSM-től jóváhagyást arra, hogy elhagyja az Országos Korrupcióellenes Ügyosztályt, miután az egyik ülésről hangfelvétel került ki, és vizsgálat is indult.

„Meglátásom szerint ez nem konfliktus, nem tudom annak minősíteni. Azt én nem tudom megmondani, hogy sérült-e a bírók és ügyészek megítélése, státusza és függetlensége. Megvizsgáljuk, ez a plénum feladata lesz” – mondta Mariana Ghena.

A CSM elnöke szerint a DNA ügyészeinek esetleges hazugságvizsgálós tesztelése „kizárólag az az Igazságszolgáltatási Felügyelet problémája”.

Július végén több hangfelvétel is nyilvánosságra kerül, amelyeken Laura Codruţa Kövesi látszólag azt kéri az ügyészektől, hogy dolgozzanak, ám olyan parancsokat ad vezető beosztású személyeknek, mind például: „Tudják, mit akarok: intézményileg kilúgozni azt a házas dossziét, hogy eljussunk a miniszterelnök úrhoz, aki aláírta azokat a szerződéseket”. „De egyéb miatt aggódom, hogy ezeknél a régi ügyeknél, mindannyian tudják, miről van szó, az aggaszt, hogy miért nem kapjuk el őket!” Válaszképpen a DNA azt mondta, a felvételek nem valósak, hanem „egy sor különálló töredék egymás mellé helyezésével” készültek.

A DNA bejelentette: bűnvádi eljárás indult amiatt, hogy nem a nyilvánosságnak szánt információk kerültek felhasználásra, illetve engedéllyel nem rendelkező személyeknek engedte meg valaki, hogy hozzáférjenek ezekhez az információkhoz. A bejelentés indoklása az volt, hogy az alosztályok ügyészeivel folytatott ülések nem nyilvánosak.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici