Grindeanu a magánnyugdíj-botrányról: egy politikus által a piacra dobod ostobaság

Sorin Grindenau kormányfő a magánnyugdíj-rendszer kapcsán kialakult botrányról csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy ez csak híresztelés, egy politikus által a piacra dobod ostobaság. Kijelentésével Cătălin Predoiura utalt. Leszögezte: az állam mindent megtesz a vétkesek felelősségre vonása érdekéb

35 afișări
Imaginea articolului Grindeanu a magánnyugdíj-botrányról: egy politikus által a piacra dobod ostobaság

Grindeanu a magánnyugdíj-botrányról: egy politikus által a piacra dobod ostobaság

„Beszéltem az ANAF elnökével és a pénzügyminiszterrel, s elmondhatom, hogy túl a komoly dolgokon, amiket az államnak meg kell tennie, legyen szó a Pénzügyi Felügyeletről (ASF) vagy a pénzügyminisztériumról, más nézőpontból is látom ennek a botránynak – aminek nincs valóságalapja - a kiindulópontját. Egy politikai ellenfél, Predoiu úr dobta be ezt a témát. Csalódottan nézem ezt fajta politizálást. Megerősítem, hogy ez a szándék nem létezik, és mindazoknak, akik szóba hozzák ezt a témát és bizalmatlanságot táplálnak – legyen szó vizsgálóbizottságról, ASF-ről vagy minisztériumról – felelniük kell. Nme játszadozhatunk a híresztelésekkel, amelyek felkavarják a piacot” – fogalmazott Grindeanu.
A kormányfő cáfolta a magánnyugdíjak államosításának lehetőségét.

„Cáfoljuk ezt az ostobaságot, amit egy politikus dobott be. (…) Ezzel a társasággal és a tájékoztatásával kapcsolatban (NN – szerk. megj.) pedig meglátjuk, hogy milyen törvényi intézkedéseket tudunk mi kormányként foganatosítani” – tette hozzá.

Cătălin Predoiu, az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) első alelnöke úgy nyilatkozott, hogy a kormány államsítani szándékszik a magánnyugdíj-alapokat, hogy abból fedezze a költségvetési hiányt.

Később az ország legnagyobb nyugdíjalapja, az ING-ből lett NN a napokban arról tájékoztatta ügyfeleit, hogy az elmúlt hetekben a közbeszédben témaként megjelent a magánnyugdíj-alapok államosításának gondolata, és azt tanácsolta, hogy tájékozódjanak a piac összefüggéseiről.

Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke szerda este úgy nyilatkozott, amennyiben a legfőbb ügyészség nem indít hivatalból eljárást, akkor parlamenti vizsgálóbizottság alakul, hogy kiderítse, honnan szerezte az NN biztosítótársaság a magánnyugdíjak államosításával kapcsolatos információt.

„Ha a legfőbb ügyészség nem indít hivatalból eljárást, és nagy reményeim nincsenek, mert más elfoglaltságaik vannak, ebben az ügyben is alakítunk egy parlamenti vizsgálóbizottságot, aki behív minden érintettet, és mondja meg nekünk ez a társaság (az NN – szerk. megj.), hogy honnan kapta ezt az információt (a magánnyugdíjak államosításával kapcsolatos információt – szerk. megj.). Nem hagyhatjuk annyiban a dolgot” – fejtette ki a képviselőház elnöke az Antena 3 hírcsatorna műsorában.

„Egy ilyen információ egy rendszer összeomlásához vezethet. Ne higgye senki, hogy ilyesmivel viccelni lehet, hogy pánikot lehet kelteni Romániában. Részünkről nincs ilyesmiről szó, még informális szinten sem” – szögezte le Dragnea, aki korábban felszólította a Pénzügyi Felügyeletet (ASF), a kormányt és a pénzügyminisztériumot, hogy „nagyon keményen” lépjenek fel az NN-ügyben, hogy példát statuáljanak a többi multinacionális vállalkozásnak is, amelyek „sokmilliárdos nyereséget érnek el Romániában, de gúnyt űznek a románokból, a román államból”.

„Amit ez a biztosítótársaság (az NN – szerk. megj.) tett, az megengedhetetlen. Meglátásom szerint az ASF-nek, a kormánynak és a pénzügyminisztériumnak nagyon keményen fel kell lépnie, mivel példát kell statuálnunk a többi multinacionális vállalkozásnak is, amelyek sokmilliárdos nyereséget érnek el Romániában, de gúnyt űznek a románokból, a román államból” – nyilatkozta Dragnea a tévéműsorban.

Azzal vádolta meg ugyanakkor az NN-t, hogy tüntetésre ösztönözte ügyfeleit anélkül, hogy előtte ellenőrizte volna az értesülést, illetve anélkül, hogy létezett volna hivatalos információ a magánnyugdíj-rendszer államosításával kapcsolatban.

Ugyanakkor közölte, a kormánynak magyarázatot kellene kérnie a holland nagykövetségtől, Hollandia kormányától és az ING hollandiai vezetőségétől azért, amit az NN Romániában a magánnyugdíj-alapok kapcsán tett.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici