Mişu Negriţoiu: az ASF vezetősége ma dönt az NN-ügyben. Szankciók is lehetnek

Mişu Negriţoiu, a Pénzügyi Felügyelet (ASF) elnöke csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy a vezetőtanácsuk még a nap folyamán összeül, hogy megvizsgálja az NN által kiküldött, valótlan tájékoztatásokat, és szankciókról is dönthetnek.

20 afișări
Imaginea articolului Mişu Negriţoiu: az ASF vezetősége ma dönt az NN-ügyben. Szankciók is lehetnek

Mişu Negriţoiu: az ASF vezetősége ma dönt az NN-ügyben. Szankciók is lehetnek

„Vannak szankciók, amiket alkalmazni lehet a hatályos törvények értelmében a társaság vezetősége vagy egyenesen a társaság ellen, attól függ, ki kezdte, ki hozta meg ezt a döntést, ki küldte ki az üzenetet” – magyarázta az illetékes.
Hozzátette: a nyugdíjalapok – akárcsak a többi entitás, ami az ASF felügyelete alatt áll – esetében, ha a felügyelet úgy értékeli, hogy túllépték a megállapított kommunikációs keretet, akkor hivatalból eljárást indít. „Az alapoknak csak nyilvános információik lehetnek, valószínűleg az NN-esek olvashattak valamit a sajtóban, de csak akkor avatkozhattak volna be, ha kihatott volna a bizniszükre vagy a fogyasztóik érdekére. Nem ezt tették, olyan területre léptek, ami nem az övék” – mondta az ASF vezetője, leszögezve, a piac szabályait mindenkinek tiszteletben kell tartania.

Negriţoiu különben kizártnak tartja a magánnyugdíj-alapok államosítását, szerinte a legtöbb, ami történhet az az, hogy a kormány összevonja a kettes pillért az állami nyugdíjalappal, „de ebből semmi haszna nem lenne, mert a pénzek amúgy is az államnál vannak”.

„A kettes pillér pénzeinek több mint 65 százalékát kötvénybe fektették be, mivel ezek a legbiztosabbak, tehát a pénzek az államnál vannak, csak a kezelésük van magánkézben. A befizetőknek pedig garantált, hogy nyugdíjazásuk után megkapják a befizetett összeget, nyereséggel vagy anélkül” – fogalmazott az illetékes.

Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök (PSD) kijelentése kapcsán, miszerint éppen ő robbantotta volna ki ezt az egész botrányt, Mişu Negriţoiu megjegyezte, nem kommentál politikai nyilatkozatokat. Azt mondja, nem szokása közbelépni különböző érdekekért. „Amikor a Cotroceni-ben voltam (államfői tanácsos – szerk. megj.), azzal vádoltak meg, hogy feleslegesen foglalom a helyet, aztán az ING-nél volt egy etikai kódexünk, most az ASF-nél világos magatartásra vonatkozó szabályaink vannak, csak dokumentált hivatalos találkozóink vannak” – tette hozzá.

Az NN nyugdíjalap szerdán közölte, hogy az általa kiküldött, a magánnyugdíjalapok esetleges államosításával kapcsolatos levél nem jelent figyelmeztetést, hanem válasz volt az ügyfelektől érkezett megkeresésekre.

„A tájékoztatás válasz volt az ügyfeleinktől az elmúlt időszakban érkezett, a nyugdíjrendszer jövőjével kapcsolatos megkeresésekre” – szögezi le közleményében az NN Románia.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici