PSD-s kormányprogram: minden család egy adótanácsadóhoz fog tartozni

Kormányhatározat szabja majd meg, hogy minden család egy adótanácsadóhoz fog tartozni, ők fogják kitölteni a progresszív adózáshoz a jövedelembevallásokat – áll a kormányprogramban. A MEDIAFAX által megkérdezett adótanácsadók szerint a valóságtól elrugaszkodott.

23 afișări
Imaginea articolului PSD-s kormányprogram: minden család egy adótanácsadóhoz fog tartozni

PSD-s kormányprogram: minden család egy adótanácsadóhoz fog tartozni

„2018-tól kezdődően, amikor bevezetjük a 0, illetve a 10 százalékos adókulcsot, minden romániai háztartás esetében globális jövedelembevallás lesz, ezt a családtagok nevében adótanácsadók töltik majd ki. A megkülönböztetett globális adó a vagyonnyilatkozatból indul ki, amit egyszer kell benyújtani. A lakosság szétosztásáról az adótanácsadók között, mint ahogy a rendszer működéséről is közvitákat követő kormányhatározat rendelkezik. A fent említett nyilatkozat kitöltése és benyújtása mellett az adótanácsadó feladata lesz a hozzá tartozó magánszemélyek minden adójának és illetékének a befizetése a helyi és az országos hatóságokhoz. Így a magánszemélyek számára megszűnnek az ügyintéző ablakok Románia összes közintézményében. Azoknak a felkészítése, akik adótanácsdók szeretnének lenni, szakaszokban történik, legkésőbb 2018. december 1-jéig, akkor amerikai mintára minden román egy ilyen tanácsadó támogatását fogja élvezni” – áll a kormányprogramban.

Dan Schwartz a MEDIAFAX érdeklődésére leszögezte, az állam nem kényszerítheti az adótanácsadókat ennek az adónak a kiszámítására. „A valóságtól teljesen elrugaszkodott, mivel nincs annyi adótanácsadónk, aki képes lenne elvégezni ezeket a számításokat, hogy minden adófizetőnek jusson. Eszméletlen mennyiségű munkáról van szó. Senki nem kényszeríthet arra egy adótanácsadót, hogy kiszámítsa ezeket az adókat. Ez egy független szakma. Nme kényszeríthet az állam. És ki fizet ezért? AZ állam vagy az adófizető?” – fogalmazott a tanácsadó.

Adrian Benţa szerint az adófizetők szétosztása „úgy fog történni, mint a közjegyzőnél”. „Meg kell hagyni a piac szabadságát. Nem kell valakinek törvényt alkotnia azért, hogy valaki megvásárolja a szolgáltatásaimat. Adótanácsadóhoz csak akkor kell menned, ha szükséged van rá. Mint a paphoz” – szögezte le.

„A kezdeményező valószínűleg azt tartotta szem előtt, hogy minden adófizetőnek legyen meg a maga adótanácsadója, de egy hasonló intézkedés nagyon jól kidolgozott rendszert feltételez, aminek a felügyelete rendkívül drága lenne” – vallja eközben Cristian Pârvan, a Romániai Üzletemberek Egyesületének főtitkára.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici