Radu Graţian Gheţea, CEC Bank: az emberek azért veszik ki az összes pénzüket a kártyáról, mert kicsik a nyugdíjak

Radu Graţian Gheţea, a CEC Bank elnöke kedden úgy nyilatkozott, hogy a romániai lakosság azért veszi ki az össze pénzt a bankkártyájáról, mert kicsik a nyugdíjak, a szociális juttatások, valamint a szubvenciók, az első kifizetéseket pedig készpénzzel kell elvégezniük.

40 afișări
Imaginea articolului Radu Graţian Gheţea, CEC Bank: az emberek azért veszik ki az összes pénzüket a kártyáról, mert kicsik a nyugdíjak

Radu Graţian Gheţea, CEC Bank: az emberek azért veszik ki az összes pénzüket a kártyáról, mert kicsik a nyugdíjak (Imagine: Radu Tuta/ Mediafax Foto)

„A Román Nemzeti Bank erőfeszítése mellett, amit annak érdekében tesz, hogy minél kevesebb tranzakció történjen készpénzzel, a bevételek szintjéről is szó van. Az ország lakosságának a 40 százaléka falvakon él, egyetlen bevétele egy igen alacsony téesz-nyugdíj, a hektáronként vagy állatonként járó szubvenció, amik szintén igen alacsony értékűek. Az emberek bankkártyára kapják nyugdíjukat, szociális juttatásaikat. Az emberek azért veszik ki egyszerre az összes pénzüket, mivel egy 400 lejes összegnél az első kifizetések készpénzben történnek. Mert nem megy oda a szomszédhoz, hogy kártyával fizesse ki a négy tojást vagy a puliszkalisztet. Az eszközök léteznek, az embereknek van bankkártyájuk, de amikor jön a nyugdíj, reggel hatkor már ott vannak a bankautomatánál, hogy kivegyék a pénzüket” – fejtette ki a bankelnök, amikor arról kérdezték, hogy a bankok iránti bizalmatlanság lehet-e az oka annak, hogy a lakosság inkább készpénzzel fizet.

Sergiu Manea, a BCR elnöke úgy vélekedett, nem hiszi, hogy összefüggés lenne a készpénzes fizetés és a bankok iránti bizalmatlanság között.

A magáncsődöt lehetővé tevő törvény kapcsán pedig azt mondta, a fő az, hogyan jelent csődöt egy magánszemély. „Már a második halasztásnál tartunk, az alkalmazási módszertant pedig 2017 augusztusára várjuk” – emlékeztetett a bankár, aki szerint mind a bankoknak, mind pedig az ügyfeleknek kell hogy legyek jogaik és kötelezettségeik. Meglátása szerint az igazságszolgáltatást is fel kell készíteni, hogy dönteni tudjanak a magáncsődöt érintő ügyekben. „Egy korszerű gazdaságban szükséges eszköz, de az ördög a részletekben zajlik” – fogalmazta meg Sergiu Manea.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici