Radu Timiş, CEO Cris-Tim, a MEDIAFAX TALKS-on: áprilisban 30 százalékkal is drágulhat a sertéshús

Radu Timiş, a Cris-Tim elnök-vezérigazgatója csütörtökön, a MEDIAFAX TALKS about Románia termelői konferencián arról beszélt, hogy jövő hónapban átlagosan 15-30 százalékkal nő a sertéshús ára.

23 afișări
Imaginea articolului Radu Timiş, CEO Cris-Tim, a MEDIAFAX TALKS-on: áprilisban 30 százalékkal is drágulhat a sertéshús

Radu Timiş a MEDIAFAX TALKS-on: áprilisban 30 százalékkal is drágulhat a sertéshús

„Az európai uniós csatlakozás révén versenybe kerültünk a többi európai országgal és nem csak. Ezért a versenyképesség növelése nagyon fontos. Ha egy pillangó Brazíliában meglebbenti a szárnyát, cunami lesz Japánban. Minden dolog kihat ránk. Jövő hónapban a sertéshús 15-30 százalékkal drágul” – jelentette ki az üzletember, rámutatva azokra a gondokra is, amelyekkel a romániai termelőknek meg kell küzdeniük.

„Hogyan alkalmazkodunk annak érdekében, hogy a piacon maradjunk? Ha egy termelő holnap 10-15 százalékkal emelné az árait, a piac nem viselné el. Viszont a mi cégcsoportunkra mintegy 40 százalékos hatást gyakorolt a minimálbér emelése. ha nem vagy hatékony, ezeket a dolgokat megsínyled” – fogalmazott.

Radu Timiş kiért arra is, hogy milyen intézkedéseket hozott az általa vezetett cégcsoport a teljesítmény növelése érdekében.

„Ha nincsenek jól meghatározott teljesítménymutatók, és nem teremtesz jólétet, hogy az alkalmazott jól teljesítsen, jönnek a gondok. Az élelmiszeriparban oda kell jutnunk mint a gyógyszergyártásban: mindent robotok végezzenek, mivel a dolgozókat fizikailag nem tudnak helyt állni, és nagyon nagy a tévedés lehetősége. Napi 120 tonnás termelés mellett valami 30 kilogramm nem megfelelő. Az elmúlt években 5 százalék körül jártunk. A logisztikával járó költségek pedig, ha nem tartod azokat kordában, kihatnak az árakra, mivel a szállítás az ország egyik végéből a másikba elég sok időbe telik” – mutatott rá a vállalkozó.

Timiş azt tanácsolja az élelmiszeriparban tevékenykedőknek, ne kövessék el azt a hibát, hogy „ne a private labelt válasszák, hanem a saját brandjük alatt forgalmazzák termékeiket”. „Éveken keresztül próbáltunk private labelt gyártani az európai boltok számára, s csak a tavaly jött össze”.

A Cris-Tim elnökvezérigazgatója beszélt arról is, hogy amikor nőtt az áfa, 30 százalékkal visszaesett a forgalmuk. „Aztán mindenki kivette a húst, s betette a szóját. Éppen ezért nagyon oda kell figyelni” – mutatott rá Radu Timiş.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici