Analiştii au estimări diferite pentru inflaţia din octombrie

Analiştii au estimări diferite pentru inflaţia din octombrie, cuprinse între 0,4 şi 0,7% în termeni lunari şi 7,7% şi 8,1% pentru rata anuală, dar văd aceiaşi factori principali pentru majorarea preţurilor de consum, respectiv scumpirea alimentelor şi a energiei termice, dar şi deprecierea leului.

21 afișări
Imaginea articolului Analiştii au estimări diferite pentru inflaţia din octombrie

Analiştii au estimări diferite pentru inflaţia din octombrie (Imagine: Mediafax Foto)

Cel mai pesimist dintre analiştii intervievaţi de MEDIAFAX este economistul-şef al ING Bank România, Nicolaie Chidesciuc, care a calculat pentru octombrie o inflaţia lunară de 0,7% şi o rată anuală de 8,1%.

"Influenţa negativă principală provine de la preţurile alimentelor, unde au fost înregistrate creşteri la mai mult subgrupe, cele mai mari fiind la pâine, legume, fructe şi ulei. Apoi, pe partea mărfurilor nealimentare probabil vom vedea un avans la energia termică, iar la servicii estimăm un impact negativ din partea deprecierii leului şi al ajustării tarifelor la metrou şi CFR", a spus Chidesciuc.

Şi economistul-şef al Raiffeisen Bank România, Ionuţ Dumitru, estimează o inflaţie lunară destul de ridicată, de 0,6%, care a dus la accelerarea ratei anuale la 7,9%.

El a explicat că factorii negativi sunt legaţi de preţurile la alimente atât pe plan local, în special la legume şi fructe, cât şi pe plan internaţional, pe partea materiilor prime, respectiv în principal din preţurile la grâu.

Totodată, Dumitru a menţionat că preţurile de consum au fost influenţate negativ şi de costurile combustibililor, de deprecierea cursului şi de un impact întârziat al majorării TVA asupra tarifelor la energia termică.

La polul opus, economistul-şef la UniCredit Ţiriac Bank, Rozalia Pal, consideră că inflaţia s-a situat la 0,4% în octombrie, ceea ce înseamnă o rată anuală de 7,7%.

"Cea mai amplă creştere a preţurilor a avut loc pe componenta bunurilor alimentare, determinată în special de evoluţia pe piaţa internaţionala. Estimăm o creştere a preţurilor pe acest segment similară celei din luna precedentă, de 0,8%", a spus Pal.

Economistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank consideră că preţurile serviciilor au fost afectate de deprecierea leului, dar nu semnificativ.

Totodată, economistul-şef al BCR, Lucian Anghel, estimează pentru octombrie o rată lunară a inflaţiei de 0,3 - 0,5% şi un indice anual cuprins între 7,7 şi 7,9%.

"Dacă inflaţia s-a menţinut în acest interval, evoluţia arată că efectele de runda a doua din majorarea TVA nu se simt extrem de intens", a spus Anghel.

Institutul Naţional de Statistică va publica miercuri datele privind evoluţia indicelui preţurilor de consum în luna octombrie.

Rata anuală a inflaţiei a urcat în septembrie la un nou maxim pentru ultimii doi ani, de 7,77%, depăşind media estimărilor analiştilor, de 7,6%.

BNR a revizuit în urcare prognoza de inflaţie pentru acest de la 7,8% la 8,2%, deşi ţinteşte o rată anuală de 2,5 - 4,5% în luna decembrie 2010.

Banca centrală nu s-a încadrat în ţinta de inflaţie în ultimii trei ani şi estimează că rata anuală va depăşi intervalul ţintit şi la finele acestui an, ca urmare a majorării TVA de la 19% la 24% începând cu luna iulie.

Inflaţia reprezintă unul dintre criteriile fixate în cadrul acordul de finanţare externă semnat de România, în valoare de 20 miliarde de euro, şi coordonat de Fondul Monetar Internaţional. Totodată, inflaţia se numără printre criteriile de convergenţă pe care România trebuie să le îndeplinească pentru aderarea la zona euro.

(Material realizat de Alexandra Chelu, Marius Radu, alexandra.chelu@mediafax.ro; marius.radu@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici